Predstavljanje monografije posvećene Ljubi Stipišiću Delmati

Objavljeno 19.5.2022.

Nakon niza predstavljanja u gradovima na obali, u utorak 24. svibnja u 19:30 u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, monografija Nima vaki testamenta – biografija Ljube Stipišića Delmate bit će predstavljena i zagrebačkoj publici. Autorica izdanja je Herci Ganza, a nakladnik Zaklada Ljubo Stipišić Delmata.

Izdanje posvećeno hrvatskom melografu, skladatelju i dirigentu, ali i slikaru i književniku Ljubi Stipišiću (1938. – 2011.), zamišljeno je kao monografija enciklopedijskog formata na 360 stranica, a podijeljeno je na 8 tematskih cjelina. Osim iscrpnog Delmatina životopisa, donosi i pregled aktivnosti koje su u njegovu čast organizirane poslije njegove smrti, a u posljednjem poglavlju predstavljeno je i njegovo djelovanje po umjetničkim opusima.

Grafičko oblikovanje monografije potpisuje Tanja Stipišić, a bogata je fotografijama i drugim grafičkim sadržajima (dokumenti, memorabilije osobne vrijednosti, artefakti, faksimili notnih zapisa i rukopisa, naslovnice knjiga, omoti nosača zvuka). Tu je i pedesetak reprodukcija Stipišićevih umjetničkih slika.

Na predstavljanju će govoriti upravitelj Zaklade Delmata mr. sc. Ivan Pehar, recenzent knjige izv. prof. dr. sc. Daniel Miščin i autorica monografije Herci Ganza. Moderatorica događanja bit će Rosanda Tometić.

U programu će sudjelovati muška klapa Bošket i glumac Joško Ševo te će se prikazati ulomak iz filma o Ljubi Stipišiću Delmati autora Matka Petrića Tko navija zvizde?.

Knjiga je uravnoteženi narativ, koji iako satkan od mnogoglasja onih koji su poznavali Ljubu Stipišića u različitim razdobljima njegova života, ipak nije razbijena na dijelove od kojih je sastavljena. Ta je dokumentirana priča o Ljubi Stipišiću tako znalački otkana u jednom komadu da se blagonaklonu čitatelju mjestimice može učiniti da je zapravo izašao iz teksta i na njegovim rubovima osluhnuo suptilne vibracije struna ne samo tuđih, već i vlastitih sjećanja na Ljubu Stipišića. (…) Čini se naime da ta knjiga želi biti prije svega mjesto susreta sa samim Ljubom Stipišićem, njegovoj prekopražnosti usprkos. Tom dojmu zasigurno pridonose i naslovi pojedinih odjeljaka koji su protkani prepoznatljivim arhaizmima Ljube Stipišića. Baš ti arhaizmi kao da ga uvijek iznova prizivaju.

Iz recenzije izv. prof. dr. sc. Daniela Miščina