Predstavljanje monografije „Crteži Johanna Bernharda Fischera von Erlacha u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice“

Objavljeno 19.2.2019.

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u srijedu 20. veljače u 13 sati, u sklopu Dana otvorenih vrata NSK, održat će se i predstavljanje monografije Crteži Johanna Bernharda Fischera von Erlacha u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice, prilikom kojega će biti i izloženi izvorni crteži toga znamenita austrijskog baroknog arhitekta.

Pozdravnu riječ na predstavljanju imat će dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, i mr. sc. Tamara Ilić-Olujić, voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dok će o knjizi govoriti Maja Karić, Vesna Vlašić Jurić, Marija Perkec, Marina Bregovac Pisk i dr. sc. Sanja Cvetnić.

Crteži Johanna Bernharda Fischera von Erlacha (Graz, 20. srpnja 1656. – Beč, 5. travnja 1723.) bili su među prvim listovima uvrštenima iz općega fonda Knjižnice u fond Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu utemeljene 1919. godine, a riječ je o 79 crteža, od kojih su 62 otisnuta u Fischerovu djelu Entwurff einer Historischen Architectur (1721. i 1725. godine) koje stručnjaci redovito ističu kao prvi jasno zamišljen, sažet te komparativan pregled povijesti arhitekture.

Monografijom se prvi put u cijelosti predstavljaju preslike neprocjenjive kulturne i znanstveno-istraživačke građe nacionalne i svjetske važnosti, a objavom izdanja svih crteža, nakon stoljeća istraživačkoga rada u fondu Grafičke zbirke, pružaju se nova saznanja o radu toga znamenita arhitekta na hrvatskome jeziku.