Predstavljanje likovne monografije „Crtež kao otkrivanje svijeta : radovi na papiru Dražena Trogrlića“

Objavljeno 5.5.2023.

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u petak 12. svibnja 2023. godine u 14 sati održat će se predstavljanje likovne monografije Crtež kao otkrivanje svijeta : radovi na papiru Dražena Trogrlića = Drawing as Discovery of the World : Dražen Trogrlić izv. prof. dr. sc. Milana Pelca, uz prigodnu jednodnevnu izložbu s crtežima iz fonda Grafičke zbirke NSK cijenjena hrvatskog umjetnika Dražena Trogrlića.

Likovnu monografiju predstavit će autor izv. prof. dr. sc. Milan Pelc, recenzenti prof. dr. sc. Dino Milinović i dr. sc. Ivana Mance, voditeljica Grafičke zbirke NSK mr. sc. Tamara Ilić Olujić i direktorica Hrvatske sveučilišne naklade Anita Šikić.

„Budući da je Dražen Trogrlić umjetnik aktivan četiri desetljeća, bibliografija o njegovu opusu je respektabilna i brojem razmjerno znatna. O pojedinim ciklusima ili u povodu retrospektivnih izložbi o Trogrliću su pisali eminentni povjesničari umjetnosti – Mladenka Šolma, Tonko Maroević, Đurđa Petravić, Davorin Vujičić i dr.; o crtačkim i grafičkim ciklusima Lilijana Domić, Darko Glavan, Višnja Slavica Gabout i Milan Pelc. Međutim, cjelovita obrada radova na papiru kao posebnog segmenta Trogrlićeva opusa, koji se kontinuirano proteže kroz sva razdoblja njegova stvaralaštva, do sada nije učinjena. U tom smislu, monografija na hrvatskom i engleskom jeziku Milana Pelca kao dobrog poznavatelja Trogrlićeva rada općenito, ali i stručnjaka u području povijesne grafike i vizualnih komunikacija, predstavlja do sada nepostojeću sintezu ovog dijela Trogrlićeva stvaralaštva, odnosno na jednom mjestu sabire do sada raspršene cikluse i serije te ih obrađuje kao medijsku i poetičku cjelinu“, istaknuli su u Hrvatskoj sveučilišnoj nakladi“, u čijem je izdanju ovo vrijedno djelo i ostvareno.

Sudjelovanje na predstavljanju likovne monografije Crtež kao otkrivanje svijeta : radovi na papiru Dražena Trogrlića = Drawing as Discovery of the World : Dražen Trogrlić otvoreno je svim zainteresiranim građanima uz prethodnu najavu na e-adresu marketing@nsk.hr.