Predstavljanje grafičko-pjesničke mape „Noć s Hamletom“ Vladimira Holana

Objavljeno 20.5.2015.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu poziva u četvrtak, 21. svibnja 2015., u 12 sati na predstavljanje grafičko-pjesničke mape Vladimira Holana Noć s Hamletom s linorezima Zdenke Pozaić. Riječ je o trećoj grafičko-pjesničkoj mapi u nakladničkome nizu Biblioteka Pjesnik, u kojoj su dosad izišle dvije grafičko-pjesničke mape, Vaclav Havel i Antun Šoljan.

U svakoj mapi nalazi se poema Noć s Hamletom Vladimira Holana na češkome jeziku i hrvatskome prepjevu, kao i deset grafičkih listova Zdenke Pozaić u tehnici linoreza u bojama koje je autorica otisnula u svojem ateljeu na 160 g/m2 papiru Veline Arches blanc u 25 primjeraka, te signirala i označila arapskim brojkama od 1 do 25. Jedan grafički list (jedanaesti) u tehnici linoreza u boji ulijepljen je na naslovnicu kutije. U istome su izdanju izišle pjesme Vaclava Havela i Antuna Šoljana. Prepjev poeme Vladimira Holana na hrvatski potpisuju Slavko Mihalić i Dušan Karpatsky, a grafike Zdenka Pozaić. Nakladnik je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a urednica je izdanja dr. sc. Mikica Maštrović, voditeljica Grafičke zbirke NSK. Predgovore izdanja potpisuju istaknuti češki kroatist Dušan Karpatský, češki povjesničar umjetnosti Jiři Šetlik te hrvatski književni kritičar Zdravko Zima. Oblikovanje grafičke mape potpisuje Zdenka Pozaić, a kompjutersku obradu teksta izradio je Goran Hasanec.

Na predstavljanju će sudjelovati prevoditelj Dušan Karpatský, književni kritičar Zdravko Zima, redovita profesorica na Katedri za češki jezik i književnost Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Dubravka Dorotić Sesar, akademik Tonko Maroević, likovna umjetnica Zdenka Pozaić i voditeljica Grafičke zbirke NSK Mikica Maštrović.

Ovim se izdanjem Knjižnica priključuje ostalim ustanovama u Hrvatskoj koje obilježavaju osamdeseti rođendan Dušana Karpatskoga, kojemu smo zahvalni što dugi niz godina prevodi hrvatsku književnost na češki jezik te je na najbolji mogući način približava češkoj publici.