Posjetite izložbu „ENCOUNTER BETWEEN THREE WORLDS: 500 Years After the First Circumnavigation of the Earth“

Objavljeno 1.9.2023.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu do 21. rujna pogledajte izložbu ENCOUNTER BETWEEN THREE WORLDS: 500 Years After the First Circumnavigation of the Earth (Encuentro de tres mundos: a 500 años de la circunnavegación del planeta).

Ova putujuća izložba Nacionalne knjižnice Čilea obilježava pola tisućljeća otkako je portugalski istraživač Ferdinand Magellan vodio prvo uspješno oplovljavanje Zemlje koje je ubrzalo novo doba globalizacije i natjeralo Europljane da preispitaju svoje mjesto u svijetu.

Ovo veliko putovanje predstavljeno je na 21 panou, a uz ilustracije Ignacija del Reala, izložbu obogaćuju i preslike povijesnih dokumenata i zemljopisnih karata koje se čuvaju u knjižnicama i arhivima Čilea, Španjolske, Portugala, Italije i Sjedinjenih Američkih Država kao i popratni tekstovi na engleskome jeziku.

Izložba je dodatno obogaćena izlošcima građe iz fonda NSK te su predstavljena djela u dvjema tematskim skupinama – Tragom Magellana u NSK i Hrvatski istraživači na tragu Magellana.

Izložba je postavljena u suradnji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Veleposlanstva Republike Čile u Republici Hrvatskoj.