Posjetite izložbu „Čudesno putovanje s Fischerom von Erlachom“ na zagrebačkome Zrinjevcu

Objavljeno 31.8.2023.

Naša Grafička zbirka privremeno seli dio svojega blaga na zagrebački Trg Nikole Šubića Zrinskoga gdje će do 6. rujna biti postavljena izložba Čudesno putovanje s Fischerom von Erlachom.

Na izložbi će biti prikazani odabrani crteži iz fonda NSK jednoga od najslavnijih arhitekata baroka, Johanna Bernharda Fischera von Erlacha, u povodu tristote obljetnice smrti toga velikog umjetnika.

Crteži prikazuju iznimne građevine i kuriozitete svjetske arhitekture, među kojima su Solomonov hram u Jeruzalemu, palača Schönbrunn u Beču, piramide u Gizi te Dioklecijanova palaču u Splitu, a izvorno su objavljeni u njegovu kapitalnom djelu Nacrt povijesne arhitekture[…] iz 1721. godine.

Zanimljivo je da je neke od građevina Fischer von Erlach na svojim putovanjima vidio uživo, a neke je crtao na temelju dostupnih mjera i pisanih opisa, pri tome često posegnuvši za vlastitom maštom. Kako je sam rekao, crteži su nastali ponajprije kako bi „ugodili oku ljubitelja arhitekture i potaknuli ih na vlastitu umjetničku invenciju, a ne kako bi podučavali učenjake“.

Pozivamo vas da posjetite izložbu Čudesno putovanje s Fischerom von Erlachom i u magičnome ozračju zagrebačkoga Zrinjevca pođete na jedinstveno putovanje različitim civilizacijama Europe, Afrike i Azije kompilacijom fantastičnih crteža arhitektonskih postignuća.

Autorice su izložbe Maja Karić, Marija Perkec i Vesna Vlašić Jurić, a izložba je postavljena uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Izložba Čudesno putovanje s Fischerom von Erlachom na zagrebačkom Zrinjevcu

Izložba „Čudesno putovanje s Fischerom von Erlachom” na zagrebačkome Zrinjevcu / Foto: NSK