Posjet polaznika pete godine francuske zrakoplovne akademije Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Objavljeno 21.7.2023.

U petak 21. srpnja Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ugostila je u svojem prostoru 140 kadeta, polaznika pete godine francuske zrakoplovne akademije (Ecole de l’air et de l’espace). U toj prigodi u velikom predvorju Knjižnice postavljena je izložba odabrane građe iz zbirki građe posebne vrste NSK.

Duge su i bogate kulturne veze koje spajaju Hrvatsku i Francusku još od srednjeg vijeka, a dotiču se mnogih sfera – od književnosti i znanosti do umjetnosti. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u svojem fondu, a osobito u fondu zbirki građe posebne vrste, čuva brojna svjedočanstva o tim vezama i plodnim susretima dviju europskih kultura.

U ime Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu okupljene su pozdravile dr. sc. Dijana Machala, pomoćnica glavne ravnateljice za djelatnost središnje knjižnice Sveučilišta u Zagrebu te Ana-Marija Tkalčić iz Informacijskog centra koje su Kadetima poželjele dobrodošlicu u Zagreb i NSK.

Jagoda Ille, viša knjižničarka za međunarodnu suradnju u Uredu glavnog ravnatelja, predstavila je međunarodnu suradnju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Francuske, s posebnim naglaskom na zbirke građe posebne vrste NSK koje sadrže djela iznimno vrijedna za hrvatsku i francusku baštinu.

Između ostalog, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu posebno je ponosna što u svojoj vrijednoj Zbirci zemljovida i atlasa posjeduje Beautempsov Napoleonov atlas, zbirku karata i planova istočne obale Jadrana iz ranog 19. stoljeća, najveće kartografsko dostignuće svojeg doba, koji je prije više od četrdeset godina dopremljen u Zagreb. Kulturna baština Hrvatske obogaćena je prije četrdeset godina tim jedinstvenim kartografskim djelom, nastalim 1806. godine, u kojem je kartama i planovima luka prikazana istočna obala Jadrana, a izvršenje te važne zadaće povjereno je francuskom hidrografskom inženjeru Charlesu Françoisu Beautemps-Beaupréu (1766. – 1854.).

Stevo Leskarac, mag. art., koordinator procesa Konzervacija i restauracija, predstavio je rad restauratora i konzervatora Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, s naglaskom na restauraciju enciklopedije Encyclopédie ou Dictionnaire raisonné des Sciences, des Arts et des Métiers Diderota i D’Alemberta.

Nakon uvodnog predstavljanja, kadeti francuske zrakoplovne akademije obišli su prigodnu izložbu na temu francusko-hrvatskih poveznica u zbirkama NSK koju su pripremile rukovoditeljice zbirki građe posebne vrste te nastavili svoj posjet Hrvatskoj odlaskom u Zapovjedništvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Plesu.

Foto: Dobrila Zvonarek / NSK