Potpora partnerskoj instituciji: Muzej za umjetnost i obrt

Objavljeno 8.4.2020.

Potres koji je 22. ožujka uzdrmao Zagreb i okolicu, uz brojne kuće i zgrade za stanovanje, teško je oštetio i Muzej za umjetnost i obrt, u kojem je bila postavljena izložba u povodu 140. obljetnice njegova postojanja.

Muzej za umjetnost i obrt utemeljen je 1880. godine, a te davne godine Zagreb je pogodio razoran potres. Prošlo je 140 godina između dvaju potresa. Bilo je, dakle, potrebno 140 godina da se izgradi fond veličanstvenoga Muzeja i 10 sekundi da sve stane.

Zgradu Muzeja izgradio je austrijski arhitekt Herman Bollé 1888. godine, koji je tada, na kraju stoljeća, promijenio vizuru grada Zagreba izgradnjom palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, mirogojskih arkada ili pak tornjeva zagrebačke katedrale te brojnih drugih objekata u Zagrebu i izvan njega.

Muzej za umjetnost i obrt u svojem fondu baštini sto tisuća predmeta lijepih i primijenjenih umjetnosti nastalih od 14. do 21. stoljeća, organiziranih u više različitih zbiraka: namještaja, stakla, metala, keramike, skulpture, slikarstva, grafike, satova, grafičkoga i produkt dizajna, arhitekture, fotografije i fotografske opreme, tekstila i mode, glazbenih instrumenata, oslikane kože, bjelokosti, tiskarstva i knjigoveštva.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu s Muzejom za umjetnost i obrt često je surađivala kroz brojne posudbe građe iz fonda Knjižnice koje su obogaćivale izložbe priređene u njegovim prostorima, primjerice, Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini, Šezdesete u Hrvatskoj ili pak obilježavanje 90. obljetnice postojanja Grafičke zbirke NSK izložbom Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja.

Ovim osvrtom namjera je dati potporu jednoj od naših najvažnijih baštinskih ustanova koja je teško stradala u potresu, preko maloga izbora djela koja se nalaze u fondu Grafičke zbirke, a sadržajem su povezana s MUO. Tu je nekoliko plakata poznatoga umjetnika Borisa Bućana koji predstavljaju izložbe održane u Muzeju, kao i stare razglednice s početka 20. stoljeća na kojima se vidi Bolleova historicistička zgrada Muzeja na Trgu Republike Hrvatske zajedno s drugim iznimno bitnim građevinama u kojima su smještene važne ustanove za kulturu i znanost, i to Hrvatsko narodno kazalište, Rektorat Sveučilišta, odnosno Pravni fakultet, zgrada Hrvatskoga Sokola.

Grad Zagreb izrastao je iz ruševina nakon 1880. godine, a dignut će se ponovno i nakon ovoga potresa.