Pjesnička zbirka „Sjaj nebeske ceste“ predstavljena u NSK

Objavljeno 11.11.2021.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 10. studenoga 2021. godine predstavljena je pjesnička zbirka Sjaj nebeske ceste Ivanke Zdrilić.

Predgovor petoj zbirci poezije Ivane Zdrilić napisala je književnica i svestrana umjetnica Nevenka Nekić. Autoričine pjesme interpretirao je dramski umjetnik Rajko Bundalo, a za glazbenu točku pobrinuo se Jadran Jeić, izvevši, između ostaloga, pjesmu Nikad škapulani, koju je skladao na stihove Ivanke Zdrilić. Nazočnima se s riječima zahvale obratila i autorica Ivanka Zdrilić.

Ivanka Zdrilić diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Filozofskome fakultetu u Zadru te knjižničarstvo na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Pjesme i stručne radove objavljuje u časopisima i zbornicima kao što su Zbornik Stjepan Kranjčić, Zadarska smotra, Zbornik radova IV. međunarodnoga kroatističkog znanstvenog skupa u Pečuhu, Zbornik domoljubne poezije Pjesmom protiv zaborava, Zbornik domoljubne poezije Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju i tjednik Hrvatsko slovo. Objavila je zbirke pjesama Raskrižja (2012.), Zavežljaj ljubavi (2014.), Blagost domu (2015.) i Obrisi neba (2020.). Na 7. susretu hrvatskoga duhovnog književnog stvaralaštva Stjepan Kranjčić nagrađena je trećom nagradom za esej Izgorjet ću kao lojanica za hrvatski narod. Uvrštena je u zbirku ljubavne poezije Glagoljicom ispisana ljubav (2016.) koja sadrži djela 62 zadarska pjesnika. Piše na standardnome književnom jeziku i ikavici zadarskoga kraja.

Uvijek, za sobom, ostavi otvorena vrata, i prozore,
kolike još trebaš primiti u srce
premda su vremena mučna i teška,
život ište zagrljaj, susret, osmijeh, puninu.
Ako zatvoriš vrata, riječi će ostati prazne i bez duše,
nećeš vrijednosti sakupiti u košaricu sreće.
Zima će minuti, snjegovi okopniti, proljeće zamirisati,
ne boj se ljubavi, života, rada,
iako se mijenjaš, radost ostaje,
uvijek, za sobom, ostavi otvorena vrata i prozore.

(Ostavi otvorena vrata i prozore)