#PicThisEurope: Sudjelujte u nagradnoj igri Europeane, najveće europske digitalne knjižnice

Objavljeno 6.7.2017.

Europeana, digitalna knjižnica, muzej i arhiv koji okuplja baštinu više od 3000 kulturnih ustanova Europe, 6. srpnja 2017. godine pokrenula je nagradnu igru #PicThisEurope, organiziranu kao nastavak aktivnosti vezanih uz digitalnu izložbu Picture this! Vintage postcards of Southeastern Europe. U svrhu daljnjega promicanja kulturne i prirodne baštine ovjekovječene na starim razglednicama iz zemalja jugoistočne Europe, Europeana poziva sve zainteresirane da do 31. kolovoza 2017. godine objavljivanjem svojih fotografija na društvenim mrežama Facebook, Twitter ili Instagram prikažu kako primjeri iste te baštine izgledaju danas, uz mogućnost prikazivanja pobjedničkih fotografija u sklopu Europeanine mrežne stranice Zbirke Europeane, kao i osvajanja vrijednih nagrada.

Digitalna izložba Picture this! Vintage postcards of Southeastern Europe svojevrsna je kruna projekta Zbirke iz južne i istočne Europe u Europeani (Collections of the South and East Europe in Europeana – CSEEE), čiji je koordinator bila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i tijekom 2016. godine uspješno ga provela u suradnji s Europskom knjižnicom (The European Library – TEL). U taj projekt, kojemu je cilj bio osiguravanje veće dostupnosti digitalizirane građe europskih nacionalnih knjižnica čije zemlje nisu članice Europske unije, bile su uključene i nacionalne knjižnice Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Moldavije, Slovenije i Srbije. Izložba Picture this!, postavljena u ožujku 2017. radi predstavljanja rezultata ovoga projekta, koji je iznjedrio 19 novih digitalnih zbiraka na Europeaninu portalu, donosi zbirku od ukupno 24 stare razglednice, među kojima je kulturna i prirodna baština svake od uključenih zemalja zastupljena sa po tri razglednice.

Posjetite izložbu Picture this! i saznajte kojim je motivima predstavljena baština svake pojedine zemlje, jer – nikad ne znate gdje vas može odvesti ljeto. Za sve koji će obilaziti ili se naprosto naći u blizini hrvatskih kulturnih i prirodnih ljepota donosimo galeriju slika starih hrvatskih razglednica predstavljenih ovom izložbom koje ujedno prikazuju hrvatske motive zadane u sklopu nagradne igre #PicThisEurope. Prikazane stare razglednice čuvaju se u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a dostupne su i na portalu Digitalne zbirke NSK.

Više pojedinosti o uvjetima nagradne igre #PicThisEurope.