Pedeseta obljetnica smrti skladatelja i diriginta Frana Lhotke

Objavljeno 26.1.2012.

Na današnji dan, 26. siječnja 1962. godine, preminuo je Fran Lhotka, skladatelj i dirigent češkoga podrijetla, koji je svojim umjetničkim i pedagoškim radom zadužio hrvatsku glazbu i odgojio velik broj suvremenih hrvatskih skladatelja. Pedeseta obljetnica njegove smrti prigoda je da se upoznamo s njegovim djelovanjem i bogatom baštinom, koje je danas vrijednost domaće glazbene baštine.

Rođen u Češkoj, Lhotka je 1909. došao u Zagreb, gdje je počeo raditi kao korepetitor i prvi kornist opere te nastavnik glazbene škole Hrvatskoga glazbenog zavoda. Autor je opere Minka i more, baleta Đavo u selu i Balade o jednoj srednjovjekovnoj ljubavi te niza orkestralnih, komornih i klavirskih djela, koja je često skladao pod snažnim utjecajem hrvatskog folklora.

Lhotka je prosječnom hrvatskom građaninu ponajprije poznat kao skladatelj baleta Đavo u selu. Svoju praizvedbu doživio je 1935. godine u Zürichu, o čemu možemo čitati i na portalu digitaliziranih časopisa Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u Svetoj Ceciliji, godište 29, broj 2 (1935). Godine 1937. balet je prvi put izveden u Zagrebu, a u ožujku 1954. postavljen je na daske zagrebačkoga Hrvatskoga narodnog kazališta pod ravnanjem samog maestra Lhotke. Nakon više od pet desetljeća kontinuiranog prikazivanja stekao je status najizvođenijeg i najvrjednijeg djela hrvatske plesne baštine. Brojne zapažene izvedbe doživio je i u inozemstvu.

Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u svojem fondu čuva plakat za Lhotkin balet Đavo u selu iz 1986. godine. Riječ je o vrijednom djelu Borisa Bućana, suvremenoga hrvatskoga likovnog umjetnika i grafičara svjetskoga glasa. Brojni glazbeni zapisi Lhotkinih djela mogu se poslušati u Zbirci muzikalija i audiomaterijala NSK.