Oživljavamo tradiciju dobrih želja

Objavljeno 11.12.2020.

Božićne čestitke vrijedan su dio hrvatske kulturne baštine. Već su sredinom 19. stoljeća pisane čestitke s raznovrsnim motivima zamijenile čestitanje božićnih i novogodišnjih blagdana u obliku usmene, pjevane ili govorne, poruke.

U fondu Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu nalazi se približno 150 tisuća razglednica različitih motiva, među kojima i gotovo pet stotina jedinstvenih božićnih čestitaka koje datiraju od početka 20. stoljeća pa nadalje. One su dragocjeno svjedočanstvo prošlih vremena i očuvani zapisi prošlosti. Zbog svojih motiva i patine prošlosti koje nose u sebi čestitke su zanimljive i danas, a posebne su jer mnoge sadrže želje koje su nekoć ljudi upućivali jedni drugima.

Kako bi oživjela blagdansku tradiciju darivanja čestitke, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pokrenula je božićnu akciju Tradicija dobrih želja kojom uz slogan svaka je želja posebna želi upoznati javnost s ovim važnim dijelom naše baštine i potaknuti građane da se ovoga Božića, baš kao i nekada, sa svojim najmilijima povežu božićnom čestitkom.

Mnogi ove blagdane zbog situacije povezane s pandemijom koronovirusa neće moći provesti u krugu obitelji i prijatelja te nas je to dodatno potaknulo da oživimo tradiciju slanja božićnih čestitaka koje su već čitavo stoljeće dio hrvatske baštine i simbol zajedništva, povezanosti i radosti. Digitalno doba zamijenilo je i načine komunikacije, pa tako i slanja blagdanskih čestitaka. Ovih blagdana pozivamo sve građane da se ponovno povežu jednostavnim, a tako značajnim činom pisane riječi. Bez obzira na to komu je uputili, božićna čestitka prilika je da u srcu ostanemo povezani i svojim najmilijima pošaljemo najljepše želje jer, uistinu, svaka je posebna, istaknuo je voditelj Odsjeka Marketing i komunikacije NSK Sandi Antonac.

U sklopu akcije priređena je posebna blagdanska mrežna stranica Tradicija dobrih želja, a Knjižnica je uspostavila i prigodnu suradnju s Večernjim listom koji je izradio pedeset tisuća pretisaka čestitaka iz bogata fonda Grafičke zbirke NSK. One su 13. prosinca bile dar uz izdanje ovih novina u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Sloveniji.  Približno dvije i pol tisuće čestitaka Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu podijelila je svojim korisnicama i djelatnicima, a gotovo stotinu čestitaka poslano je suradničkim ustanovama i organizacijama.

Čestitke iz fonda Knjižnice mogle su se slati i digitalno preko višestruko nagrađivane mobilne aplikacije Pozdrav iz Zagreba koja je za ovu prigodu odjenula blagdansko ruho i postala Advent u Zagrebu. Aplikacija je dostupna na Android uređajima, a može se preuzeti i na Google playu. U razdoblju od 3. do 25. prosinca 2020. godine preko aplikacije poslano je više od 1200 čestitaka. Najviše ih je poslano iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i iz Austrije, Nizozemske, Slovenije i drugih europskih zemalja.

Oživljavanju stoljetne tradicije dobrih želja potporu su dale brojne hrvatske knjižnice i škole te Hrvatsko knjižničarsko društvo i Zagrebačko knjižničarsko društvo, a s više od 50 medijskih objava akciju su, uz Večernji list, popratili i drugi tiskani i elektronički mediji poput  Jutarnjega lista, Hrvatske radiotelevizije, Tportala, Telegrama, Nacionala, Glasa Istre, Glasa Slavonije i dr.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zahvaljuje svima koji su pomogli kako bi ovih blagdana zaživjela tradicija dobrih želja. Pozivamo Vas da nadalje razveseljavate svoje najdraže prigodnim čestitkama.