Otvorenje izložbe „Václav Havel: Antikodovi”

Objavljeno 27.10.2016.

U povodu Dana državnosti Republike Češke, koji se obilježava 28. listopada, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 27. listopada 2016., u 19 sati bit će otvorena izložba Václav Havel: Antikodovi.

Pripremljena u suradnji Veleposlanstva Republike Češke u Zagrebu i Knjižnice Václava Havela, izložba predstavlja pjesme izabrane iz zbirke eksperimentalne figurativne poezije Antikódy (Antikodovi) Václava Havela, istaknutoga češkog političara, kazališnoga kritičara, književnika i dramskoga pisca. Ova zbirka pjesama, koja je nastala na margini Havelova dramskog opusa, predstavlja vrijedan dio bogatoga korpusa češke eksperimentalne poezije. Godine 1964. nakladnik Mladá fronta odbio je objaviti prvu dovršenu inačicu, a zasad najpotpunije izdanje zbirke objavljeno je 1999., te su predstavljeni radovi izabrani upravo iz toga izdanja.

Knjižnica je zadnji put imala priliku predstaviti Havelove radove u studenome 2009. godine, i to u sklopu posebnoga izdanja u nakladi NSK, grafičko-pjesničke mape Havel. U tome prvom izdanju iz niza Biblioteke Pjesnik, stihovi Havleovih pjesama objedinjeni su s grafikama poznate hrvatske likovne umjetnice Zdenke Pozaić.

Václav Havel, posljednji predsjednik nekadašnje Čehoslovačke i prvi predsjednik Republike Češke, umro je 2011. godine svojim životom i radom snažno obilježivši politička zbivanja i kulturu u svojoj Češkoj, ali i u čitavoj Europi.

Izložba će se moći razgledati do 7. studenoga 2016. godine.