Otvorenje izložbe „I reći ću vam samo još jednu stvar, ZAPAMTITE VUKOVAR“: odabrani naslovi iz Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu

Objavljeno 13.11.2018.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružuje se ovogodišnjem obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u organizaciji Kluba veterana 148. brigade Hrvatske vojske i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske pod nazivom I reći ću vam samo još jednu stvar, ZAPAMTITE VUKOVAR.

Pod istim naslovom I reći ću vam samo još jednu stvar, ZAPAMTITE VUKOVAR pripremljena je i izložba knjiga iz Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu. Izložba će za posjetitelje biti otvorena od 13. do 19. studenoga 2018. godine u malome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Bitka za Vukovar jedna je od bitnijih bitaka Domovinskoga rata i novije hrvatske povijesti, a obrana grada protiv nadmoćnoga protivnika jedno je od najvećih herojstava, kao i najvećih tragedija Domovinskoga rata. Nadnevak 18. studenoga postaje Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, prema Odluci koju je donio Hrvatski sabor 24. listopada 1999. godine.

Završetkom rata i mirnom reintegracijom Hrvatskoga Podunavlja, počinje rad na obnovi grada i povratku stanovnika te se polako kulturni i društveni život vraća u Grad heroj.