Otvorenje izložbe „Blago koje traje“ i predstavljanje knjige „Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke“

Objavljeno 30.8.2018.

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u utorak 4. rujna 2018. godine u 18 sati bit će otvorena izložba Blago koje traje, a istodobno će se održati i predstavljanje knjige Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke. Predstavljanje Monografije i postavljanje izložbe rezultat su suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Gazi Husrev-begove knjižnice iz Sarajeva. Izložba će biti otvorena do 15. rujna 2018. godine.

Na početku svečanosti okupljene će pozdraviti glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić. Okupljenima će se obratiti i prof. dr. sc. Hilmo Neimarlija, akademik Enes Karić, zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović i mr. sc. Osman Lavić koji će govoriti o Monografiji Gazi Husrev-begove biblioteke koja je objavljena u povodu 480. obljetnice djelovanja knjižnice.

Nakon predstavljanja knjige bit će otvorena izložba Blago koje traje autora Osmana Lavića, ravnatelja Gazi Husrev-begove knjižnice, te Fatime Tinjak, knjižničarke Fonda orijentalistike. O izložbi će govoriti prof. dr. sc. Aida Abadžić sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Izložba Blago koje traje predstavlja bogatstvo knjižnične građe koja se stoljećima čuva u Gazi Husrev-begovoj knjižnici i bit će prvi put predstavljena u Hrvatskoj.

Nazočni će moći uživati u izvedbi tradicionalnih bosansko-hercegovačkih pjesama – sevdalinki koje će izvesti glazbeni umjetnik Latif Moćević.

Gazi Husrev-begova knjižnica u Sarajevu jedna je od najstarijih kulturnih ustanova u Bosni i Hercegovini. Utemeljena je 8. siječnja 1537. godine i od tada neprekidno služi poslanju radi kojega je i utemeljena.