Otvorene prijave za sudjelovanje na Godišnjoj skupštini IIPC i Konferenciji o arhiviranju weba 2019. u Zagrebu

Objavljeno 11.3.2019.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Konzorcijem za dugoročnu pohranu internetskoga sadržaja (International Internet Preservation Consortium – IIPC) organizira i domaćin je Godišnje skupštine (General Assembly) i Konferencije o arhiviranju weba – Web Archiving Conference (WAC). Konferencija o arhiviranju weba na temu Web archiving community: maturing practice together održat će se 6. i 7. lipnja 2019. godine u hotelu The Westin Zagreb. Rana prijava za sudjelovanje na Konferenciji otvorena je do 15. travnja 2019., dok prijave za sudjelovanje završavaju 24. svibnja 2019. godine.

Konzorcij IIPC utemeljen je 2003. godine na poticaj nacionalnih knjižnica Australije, Kanade, Danske, Finske, Francuske, Islanda, Italije, Norveške, Švedske, Velike Britanije, Kongresne knjižnice i mrežne platforme Internet Archive. Članovi su Konzorcija knjižnice, arhivi, muzeji i druge baštinske ustanove, a neki su od ciljeva Konzorcija omogućiti sakupljanje, čuvanje i trajni pristup internetskim sadržajima, razvoj i uporaba zajedničkih pomagala, tehnologija i standarda za uspostavljanje internacionalnoga arhiva te poticanje knjižnica, arhiva, muzeja i ostalih baštinskih ustanova na prikupljanje sadržaja s interneta.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu sa svojim je Hrvatskim arhivom weba članica konzorcija IIPC od 2008. godine te se Godišnja skupština i Konferencija podudaraju sa 15. obljetnicom postojanja Hrvatskoga arhiva weba.

Na Konferenciji će sudjelovati dva predavača, i to direktor Europeane Harry Verwayen te viša predavačica i jedna od utemeljiteljica Digitalnoga laboratorija na Otvorenome učilištu u Izraelu dr. sc. Anat Ben-David.

Na Konferenciji će se kroz šest tribina, četiri radionice, 36 izlaganja te šest posterskih izlaganja dobiti uvid u najnovija svjetska dostignuća u razvoju pomagala, tehnologija, standarda i iskustva za kvalitetnije pohranjivanje internetskoga sadržaja, čime se omogućuje jednostavnija primjena i uporaba te vrste sadržaja u analizama i istraživanjima.

Preliminarni program.

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje preko registracijskog obrasca.

Pojedinosti o Konferenciji,  preliminarnome programu i prijavnici za sudjelovanje dostupno je na mrežnim stranicama Konferencije.