Otvorena međunarodna putujuća izložba o holokaustu Roma

Objavljeno 30.6.2017.

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u četvrtak 29. lipnja 2017. godine otvorena je međunarodna putujuća izložba Miranda – holokaust Roma. Posjetitelji će je moći razgledati do 31. kolovoza 2017. Izložba je djelo finskoga umjetnika romskih korijena Veija Baltzara, a u Hrvatsku je dospjela suradnjom finske Kreativne udruge za umjetnost i kulturu DROM i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Na početku svečanosti okupljenima se obratila dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Istaknula je kako je udruga DROM prikazala holokaust jedne i danas marginalizirane društvene skupine na inovativan i svake pozornosti vrijedan način te im je poželjela puno uspjeha u daljnjem tijeku projekta.

Okupljene su zatim pozdravili Timo Rajakangas, veleposlanik Republike Finske u Republici Hrvatskoj, dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, mr. sc. Hrvoje Šlezak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, te dr. sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović, saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora.

Nakon pozdravnih govora predavanje na temu Holokaust u bujicama multikulturalizma održao je Veijo Baltzar, koji je ujedno i predsjednik udruge DROM, a izložbu je potom otvorio Veljko Kajtazi, saborski zastupnik i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske. Romskomu ugođaju na svečanome su otvorenju doprinijeli glazbeni kvartet DUDA 2 i finski ansambl Ludvig XIV.

Izložba je u Republici Hrvatskoj organizirana pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, a potporu njezinoj organizaciji pružili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Veleposlanstvo Republike Finske.

Prije otvorenja izložbe glavnu je ravnateljicu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te izaslanstvo udruge DROM u Hrvatskome saboru primio saborski zastupnik Veljko Kajtazi te im predstavio rad svojega ureda na integraciji romske zajednice u društveni i gospodarski život Republike Hrvatske.