Otvorena izložba „Uvezi naše prošlosti“ u NSK

Objavljeno 23.9.2022.

U povodu obilježavanja Dana europske baštine 2022. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 22. rujna 2022. godine otvorena je konzervatorsko-restauratorska izložba pod nazivom Uvezi naše prošlosti.

Na početku svečanosti okupljenima se obratila pomoćnica glavne ravnateljice NSK za djelatnost nacionalne knjižnice Republike Hrvatske dr. sc. Sofija Klarin Zadravec, koja je istaknula važnost interpretacije baštine uz pomoć suvremenih tehnologija. Izložbu je potom predstavila autorica izložbe, pripremljene u suradnji s djelatnicima Odjela zaštita i pohrana NSK, konzervatorica restauratorica te koordinatorica Procesa opremanje i uvez građe Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Gabriela Aleksić, posebno naglasivši korištenje novih medija kao sredstvo za osiguravanje prikaza građe koja radi svojega stanja nije dostupna za izlaganje u sklopu fizičkih izložaba.

O novim tehnologijama u prikazivanju baštinske građe govorio je koautor izložbe dr. sc. Vladimir Cviljušac, mladi znanstvenik s Katedre za računarsku grafiku i multimedijske sustave Grafičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je u sklopu svojega doktorskog rada osmislio naprednu tehnologiju za izradbu tiskanih računalno generiranih holograma (hologramskih plakata) korištenu u sklopu izložbe za predstavljanje nekih od najljepših knjiga iz zbiraka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Izložba se održava uz potporu Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD d.o.o.) te se može razgledati i u petak 23. rujna 2022. godine.