Otvorena izložba „Sloboda se njegovim imenom zove“

Objavljeno 5.11.2021.

U povodu 30. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskome ratu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 4. studenoga 2021. godine otvorena je izložba Sloboda se njegovim imenom zove. Izložbu je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković, a svečanomu otvorenju nazočili su i izložbu zajedno s njim razgledali i izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković, ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te ministar obrane Republike Hrvatske dr. sc. Mario Banožić.

Prigodnim obraćanjem na svečanome otvorenju izložbe uzvanicima su se, uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, obratili i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević, glavni urednik Večernjega lista Dražen Klarić, voditelj Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i suautor izložbe Hrvoje Špac, kustosica izložbe i autorica stručnih tekstova Vlatka Filipčić Maligec iz udruge Kliofest te ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić. U umjetničkome djelu programa čitanjem priče Povratna karta iz djela Pavla Pavličića Dunav: P.S. 1991. Vukovarske razglednice nastupio je dramski umjetnik Joško Ševo, dok je program moderirala savjetnica za odnose s javnošću Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te suatorica izložbe Maja Priselac.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s partnerima priredila je ovu izložbu kako bi oživjela sjećanja na tešku sudbinu grada na Vuki i Dunavu, grada simbola i grada heroja – Vukovara te istaknula suvremeni život Vukovara i Vukovaraca u kojem značajno mjesto zauzima kultura.

Izložba daje uvid u fotografije, knjige, rukopise, novinske članke i ostalu građu koju Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i partnerske ustanove čuvaju u svojim zbirkama – građu koja svjedoči o stradanju Vukovara u Domovinskome ratu, ali i bogatoj kulturi grada u prošlosti i danas.

Središnji dio izložbe u predvorju Knjižnice gradi se oko ključnih događaja na karti ratnih zbivanja – bitke za Vukovar, zbivanja u vukovarskoj bolnici, na Ovčari i vojarni te borbi u Borovome Selu i Borovome Naselju 1991. godine. Svaka lokacija opisana je tekstovima povjesničarke i kustosice izložbe Vlatke Filipčić Maligec, a prate ih i nezaboravne fotografije hrvatskih ratnih fotografa te  naslovnice Večernjega lista koje su svjedočanstvo ratnih zbivanja u Vukovaru i sudbine Vukovaraca tijekom Domovinskoga rata kao i reprezentativna knjižnična građa o ratu u Vukovaru iz Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu NSK.

Izložba je potaknuta dosadašnjim djelovanjem Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu koja okuplja i daje na korištenje svu relevantnu građu o Domovinskome ratu. Utemeljena kao dio nacionalne zbirke Croatica, Zbirka knjižnične građe o Domovinskom ratu prikuplja, čuva, obrađuje i daje na korištenje građu objavljenu u Hrvatskoj i svijetu koja se bavi temom Domovinskoga rata ili je objavljena tijekom njegova trajanja. Tijekom dvanaest godina postojanja, Zbirka je okupila više od 3000 naslova kojima je Domovinski rat tema, povod ili nadahnuće.

U bogatome fondu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koji danas broji gotovo 3,8 milijuna svezaka, brižno se čuva i građa koja svjedoči o bogatoj kulturi grada Vukovara. Izbor stare i rijetke građe iz Grafičke zbirke, Zbirke muzikalija i audiomaterijala, Zbirke rukopisa i starih knjiga, Zbirke zemljovida i atlasa kao i općega fonda Knjižnice zastupljen je u drugome dijelu izložbe – od književnih djela nadahnutih Vukovarom i djela vukovarskih književnika preko prekrasnih grafika i starih razglednica do glazbenih rukopisa i zemljovida.

Izložbu prati objava virtualne izložbe Kultura u Vukovaru danas Gradske knjižnice Vukovar izrađene u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu. Virtualna izložba predstavlja na planu grada ustanove koje danas djeluju u Vukovaru kao čuvari kulture i tradicije te suradnjom, povezanošću i kvalitetom svojih programa izgrađuju i nose nacionalni i kulturni identitet.

Dobra suradnja dviju knjižnica rezultirala je i objavom virtualne izložbe Vukovar koja okuplja dosadašnje rezultate u području digitalizacije građe i njezine kreativne interpretacije – virtualne izložbe i digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Gradske knjižnice Vukovar. Digitalne zbirke sadrže digitaliziranu vizualnu i kartografsku građu koja daje uvid u vizure Vukovara u prošlosti i sadašnjosti te knjige, brošure, povijesne dokumente, ex librise i članke koji su važni za kulturu i povijest grada Vukovara i njegovih stanovnika. Dostupne su i dvije značajne virtualne izložbe Gradske knjižnice Vukovar posvećene znamenitim Vukovarcima – Nikoli Andriću i Brani Crlenjaku kojima je Gradska knjižnica Vukovar ostvarila značajan iskorak u suvremenome pristupu čuvanja i promidžbe zavičajne kulturne baštine.

Izložba Sloboda se njegovim imenom zove može se pogledati do 30. studenoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Autori su izložbe djelatnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Hrvoje Špac, Maja Priselac i dr. sc. Sofija Klarin Zadravec, dok su autori izloženih fotografija Davorin Višnjić, Drago Havranek, Emica Elveđi Goran Pichler, Igor Kralj, Josip Bistrović, Marko Mrkonjić, Mišo Lišanin, Robert Belošević, Robert Šipek, Siniša Hančić i Viktorin Jurić Paša. Kustosica je izložbe i autorica stručnih tekstova Vlatka Filipčić Maligec. Autori su virtualne izložbe Kultura u Vukovaru danas Jelena Miškić, Borivoj Čalić i Eleonora Đekić iz Gradske knjižnice Vukovar.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa Godina čitanja. Suorganizatori su izložbe Večernji list, a partneri udruga za promicanje kulture povijesti – Kliofest i Gradska knjižnica Vukovar. Ostvarenju izložbe doprinos je dao i velik broj suradnika iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kao i partnerskih ustanova i organizacija.

Katalog izložbe Sloboda se njegovim imenom zove.