Otvorena izložba radova iz grafičke mape „Tvornička jutra“ Milana Trenca

Objavljeno 17.12.2021.

U Laubi – Kući za ljude i umjetnost 15. prosinca 2021. godine u 20 sati otvorena je izložba radova iz grafičke mape Tvornička jutra Milana Trenca. Izložba se može pogledati do 24. prosinca 2021. godine.

U programu otvorenja izložbe sudjelovali su pomoćnica glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za djelatnost nacionalne knjižnice Republike Hrvatske dr. sc. Sofija Klarin Zadravec, viša kustosica u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i urednica grafičke mape Tvornička jutra Charlotte Maria Frank, kustosica izložbe Lana Harjaček iz Laube – Kuće za ljude i umjetnost te autor mape i radova Milan Trenc.

Grafičku mapu Tvornička jutra u suradnji s autorom Milanom Trencom u ovoj je godini objavila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u sklopu programa Godina čitanja te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Zaklade Adris, čime je dodatno obogaćen fond Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u kojoj se brižno čuva najveći broj grafičkih mapa u Hrvatskoj.

U Zbirci su zastupljeni najistaknutiji autori u području grafičke umjetnosti, često u suradnji s pjesnicima u grafičko-poetskim mapama, ali i samostalni autori – grafičari, nadahnuti različitim kreativnim poticajima. To je slučaj i u grafičkoj mapi Milana Trenca koja je nastala kao rezultat novih odnosa sadržaja i forme, mogućnosti variranja i multipliciranja izvorne ideje te ispitivanja medija grafike u sitotisku.

Mapom Tvornička jutra autor Milan Trenc istražuje odnos dvaju stilova prethodnoga stoljeća, pop-arta i socrealizma i odmiče se od uobičajene tehnologije svojega stvaranja, videozapisa, filma i digitalnoga tiska. Istražujući tehniku sitotiska, autor kao svoje ishodište koristi kadrove stripa Maljčiki iz 1981. godine koji je nadahnut hitom grupe Idoli.

U radionici za sitotisak na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu otisnuto je 30 mapa, a u svaku je mapu uloženo 15 listova, 13 grafičkih listova i dva lista s tekstom. Omotne kutije za mape izradili su djelatnici procesa Opremanje i uvez građe Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Milan Trenc (1962.) je grafičar, ilustrator, crtač stripova, autor animiranih i igranih filmova, pisac scenarija i knjiga. Diplomirao je filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u klasi prof. Kreše Golika. Početkom osamdesetih, uz studij režije, počinje objavljivati stripove u Poletu i Studentskome listu. Od 1985. godine pa do njegova ukidanja bio je glavni ilustrator magazina Start. Od 1991. do 2004. godine boravi u New Yorku gdje objavljuje stripove u Heavy Metal Magazinu, a ilustracije mu se pojavljuju u The New York Timesu, Timeu, The Wall Street Journalu, New Yorkeru, Fortune Magazinu, Washinton Postu, Business Weeku i ostalim važnijim američkim časopisima. Za svoje ilustracije u The New York Timesu dobio je nagrade magazina Print (1993.) i Society of Publication Designers (2003.) Godine 1993. piše i ilustrira knjigu za djecu The Night at the Museum (Noć u muzeju) po kojoj je snimljen istoimeni holivudski film u produkciji 20th Century Fox (2006.). Sudjeluje u skupnim izložbama u Centre Georges Pompidou u Parizu, Art in General u New Yorku i Sherry Frumkin Gallery u Los Angelesu. Ostvario je niz samostalnih izložaba Galerija Klovićevi dvori (2007.), Galerija Nova (2008.), MUO (2017.) i Galerija Forum (2019.). Redoviti je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Autorica fotografija s otvorenja je Lorna Kijurko.