Otvorena izložba i predstavljena knjiga „Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja“

Objavljeno 3.2.2017.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 2. veljače 2017. godine predstavljena je knjiga Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja te je ujedno i otvorena istoimena izložba koju će posjetitelji moći razgledati do 18. veljače 2017. godine.

Na početku svečanosti okupljenima se pozdravnim govorom obratila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ mr. sc. Krešimir Šakić te državni tajnik Ministarstva kulture Republike Hrvatske Ivica Poljičak.

Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Marin Zaninović, akademik Nenad Cambi te arheolozi prof. dr. sc. Željko Miletić i Joško Zaninović, a nakladnik je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“.

Knjiga predstavlja katalošku obradbu zbirke papirnatoga novca koju je prikupio naš ugledni arheolog Joško Zaninović. Zbirka novčanica predstavljena u knjizi zorno pokazuje kako su arheologija i kulturna baština bitne za državni suverenitet i narodni identitet, kao i za gospodarsku politiku mediteranskih zemalja, posebno onih koje svoj prosperitet temelje na turizmu. Gotovo sve zemlje na područjima u kojima su se bile proširile rimska i grčka civilizacija, a u knjizi su obuhvaćene Albanija, Alžir, Armenija, Cipar, Egipat, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Jordan, Libanon, Libija, Makedonija, Rumunjska, Sirija, Tunis, Turska i Ukrajina, s ponosom na papirnatome novcu predstavljaju arheološke spomenike kao bitan temelj identiteta i promidžbe zemlje.

U knjizi Antička baština na novčanicama mediteranskih zemalja, koja se sastoji od osam poglavlja, opisane su i prikazane novčanice s arheološkim motovima i objektima zemalja oko Sredozemnoga i Crnoga mora, uključujući Armeniju kao prvu pokrštenu zemlju i današnju Makedoniju. Knjiga sadrži više od 200 faksimila novčanica iz velike privatne numizmatičke zbirke papirnih novčanica iz cijeloga svijeta, koju je tijekom proteklih 20 godina stvarao Joško Zaninović.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, koja se svojom djelatnošću već odredila kao promicatelj kulturnoga blaga, prepoznala je značenje zbirke i vrijednost njezina predstavljanja javnosti, a Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu uključila se u njezinu promidžbu, ispunjavajući tako svoju ulogu u promicanju vrjednota hrvatske znanstvene i kulturne baštine, kao i populariziranju programa organizacija s područja zaštite i očuvanja prirode, te predstavljanju rezultata njihovih znanstvenih istraživanja, koje je planirala u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku.