Otvorena izložba plakata Mirka Ilića u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Objavljeno 25.4.2017.

Dana 25. travnja 2017. godine u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu otvorena je izložba plakata hrvatskog ilustratora i grafičkog dizajnera Mirka Ilića. Čine ju plakati iz donacije zaklade AIC Foundation hrvatskog dobrotvora i filantropa Krešimira Penavića čije je djelovanje od njezina utemeljenja u New Yorku 2008. godine posvećeno uzajamnomu promicanju hrvatske i američke kulture.

Okupljenima na otvorenju obratila se glavna ravnateljica NSK dr. sc. Tatijana Petrić istaknuvši kako je riječ o vrijednoj i jedinstvenoj donaciji kojom je značajno obogaćena građa Grafičke zbirke NSK, te se u ime Knjižnice zahvalila zakladi AIC Foundation.

U programu predstavljanja sudjelovali su Charlotte Frank, autorica izložbe i kustosica, Tamara Ilić Olujić, voditeljica Grafičke zbirke NSK i Krešimir Penavić, utemeljitelj zaklade AIC Foundation.

Gospodin Penavić krajem 2015. godine darovao je Grafičkoj zbirci Knjižnice 37 plakata Mirka Ilića, od kojih je izložbom predstavljeno njih 24. Ovom vrijednom donacijom broj radova Mirka Ilića u Zbirci popeo se na ukupno 55 plakata.

Mirko Ilić (1956.), ilustrator, grafički dizajner, crtač i stripovni autor, tijekom zadnja četiri desetljeća svojeg izrazito raznovrsnog i bogatog djelovanja prepoznat je od svih značajnih umjetničkih i kulturnih ustanova u svijetu. Svoju je karijeru započeo u Zagrebu te u okvirima nekadašnje Jugoslavije vrlo brzo stekao kultni status kao utemeljitelj Novog kvadrata, ilustrator i stripovni crtač u omladinskom listu Polet te časopisima Danas i Start. Svoj talent naknadno je potvrdio u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji, a 1986. godine odlazi u SAD, gdje njegove upečatljive ilustracije uskoro počinju objavljivati najutjecajnije američke novine, kao što su Time, The New York Times, The New York Times Book Review, The Wall Street Journal, The Washington Post i dr.

Darovani plakati, nastali u razdoblju od 1987. godine do danas, obuhvaćaju najrazličitije tematike i izrađeni su za širok raspon hrvatskih i američkih naručitelja (Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Slobodna Dalmacija, Američki institut za grafiku i grafički dizajn (The American Institute of Graphic Arts, AIGA), medijska kuća MTV Networks, američko stručno novinarsko udruženje Hollywood Foreign Press Association). Uključeni su i plakati posvećeni promicanju hrvatske kulture u Sjedinjenim Američkim Državama, kao npr. onaj nastao u povodu američkog gostovanja nacionalnog folklornog ansambla Lado, nastupa vrhunskih hrvatskih glazbenika Boška Petrovića i Matije Dedića, itd.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 8. svibnja 2017. godine.