Otvorena izložba „Marko Marulić – europski humanist“ u Regionalnoj knjižnici Povilas Višinskis u Šiauliaiju

Objavljeno 27.2.2020.

Izložba Marko Marulić – europski humanist otvorena je od 19. veljače do 15. ožujka 2020. godine u Regionalnoj knjižnici Povilas Višinskis u litavskome gradu Šiauliaiju. Gostovanje ove izložbe u Litvi, u sklopu kojega je prethodno održana u litavskoj Nacionalnoj knjižnici „Martynas Mažvydas“, ostvareno je u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Litvi. Izložba će tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije biti postavljena i u drugim gradovima Litve.

Knjižnica je prepoznala predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije kao priliku da Europi, ali i svijetu, predstavi neke od najistaknutijih osoba hrvatske povijesti. Jedna je od njih svakako Marko Marulić, čijem je bogatomu stvaralaštvu posvećena ova izložba.

Na otvorenju izložbe u Šiauliaiju pozdravne riječi uputili su ravnatelj Regionalne knjižnice Povilas Višinskis u Šiauliaiju prof. dr. Bronius Maskuliūnas, gradonačelnik Šiauliaija Artūras Visockas te veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Litvi Krešimir Kedmenec.

Prije otvorenja izložbe u gradskome parku u Šiauliaiju održana je svečanost postavljanja hrvatske kravate, simbola predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, na spomenik litavskomu industrijalcu i dobročinitelju Chaimasu Frenkelisu. I tom su se prigodom nazočnima obratili gradonačelnik Šiauliaija Artūras Visockas i veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Litvi Krešimir Kedmenec, koji je govorio o važnosti hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, kao i o povijesti i važnosti kravate kao najvećega hrvatskog doprinosa europskoj i svjetskoj kulturi, odnosno kulturi odijevanja.

Izložba Marko Marulić – europski humanist ostvarena je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, dok su poseban doprinos njezinoj pripremi dali partner izložbe Književni krug Split te dr. sc. Bratislav Lučin, voditelj Centra za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkog kruga MARVLIANVM, na čijim se istraživanjima i autorskim tekstovima temelji sadržaj izložbe.

Izložba na 12 izložbenih panoa, na litavskome i engleskome jeziku, tijekom Marulićeva životnog i stvaralačkoga puta predstavlja reprezentativni izbor građe iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Njegov život i rad prikazani su kroz najpoznatija Marulićeva djela, koja su već u 16. i 17. stoljeću doživjela brojna izdanja i prijevode. Uz tekstualni i slikovni sadržaj, izložba dodatno pruža osvrt i na Marulićev utjecaj na različite europske uglednike. Međunarodna vrijednost Marulićeve pojave prikazana je preslikama priloga o Marulićevu životu i djelu iz brojnih svjetskih enciklopedija, leksikona, kataloga i bibliografija te književno-povijesnih priručnika, kao i povezivanjem njegova rada s radom njegovih istaknutih suvremenika, među kojima svakako treba istaknuti Martynasa Mažvydasa, autora i urednika prve tiskane knjige na litavskome jeziku.

Osim panoa, izložene su i dvije Marulićeve knjige iz fonda litavske Nacionalne knjižnice „Martynas Mažvydas“, a to su Judita prevedena na litavski jezik te De institutione bene vivendi per exempla sanctorum objavljena u Kölnu 1530. godine.

Pripremljen je prigodni katalog izložbe Marko Marulić – europski humanist kao trajni podsjetnik na izložbu koja predstavlja jednu u nizu brojnih poveznica Hrvatske i Litve, njihovih povijesti i baština, kao snažnoga temelja suradnje ovih dviju zemalja u Europskoj uniji i izvan njezinih granica.