Otvorena izložba „Machinae novae – 400 godina poslije“

Objavljeno 11.11.2015.

Izložba nazvana Machinae novae – 400 godina poslije otvorena je 10. studenoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u povodu obilježavanja 400. obljetnice od kada je objavljeno djelo Machinae novae Fausta Vrančića, istaknutoga hrvatskog izumitelja i konstruktora na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće, a posjetitelji će je moći razgledati do 30. studenoga 2015. godine.

Na početku svečanosti okupljenima se pozdravnim govorom obratila dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. O izložbi Machinae novae – 400 godina poslije govorili su Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik, Ivana Skočić, ravnateljica Memorijalnoga centra Faust Vrančić, Markita Franulić, ravnateljica Tehničkoga muzeja Nikola Tesla, Sandi Antonac, tajnik Zaklade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica na Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Dubravka Đurić Nemec, načelnica Sektora za književno-nakladničku i knjižničnu djelatnost Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Strojeve iz djela Machinae novae interpretirala je akademska glumica Amanda Prenkaj.

Machinae novae jedno je od najbitnijih djela iz područja tehnike s početka 17. stoljeća. Na 49 bakrotisaka Vrančić je donio 56 izuma i tehničkih konstrukcija, a među njima i nekoliko tuđih projekata, za koje je smatrao da se uklapaju u njegovo djelo ili da će mu poslužiti kao nadahnuće za druge savršenije izume.

Izvorni se primjerak ove knjige, osim u Vrančićevu rodnom Šibeniku, čuva i u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i upravo je to i bio povod Knjižnici da u svojem prostoru organizira ovu izložbu te na taj način podsjeti na kapitalno djelo hrvatske, ali i svjetske renesanse. Partneri su pri ostvarenju ove izložbe Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Memorijalni centar Faust Vrančić, Tehnički muzej Nikola Tesla, Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić“ Šibenik te Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Izvornik djela Machinae novae izložen je samo prilikom svečanoga otvorenja izložbe, a njegov vjerodostojni pretisak, kao i njegovu digitaliziranu inačicu, može se pogledati u središnjem prostoru ove izložbe. Pretisak je također dio fonda Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK, dok je digitalizirana inačica sastavni dio mrežne stranice Digitalizirana baština koju čini izbor najvrjednijih djela iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prenesenih u digitalni oblik. U središnjem prostoru nalazi se postav izložbe Tehničkoga muzeja Nikola Tesla posvećene djelu Machinae novae, a koja je tijekom svibnja 2015. bila postavljena u sklopu Festivala znanosti, održanoga u Muzeju.

Do središnjega dijela izložbe kroz podne grafike vodi kronološka traka koja s razdobljima u životu i radu Fausta Vrančića povezuje staru i vrijednu građu iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s partnerima osmislila je niz popratnih događaja sa željom da se na najslikovitiji način, koristeći sve prednosti moderne tehnologije i multimedije, dočaraju prije svega Vrančićevi nacrti iz djela Machinae novae, a potom i njegov životni put koji odiše renesansnim duhom.

Osim fizičke, u pripremi je i virtualna izložba koja će popratiti Vrančićev životni i profesionalni vijek, s naglaskom na djelo Machinae novae.

Važnost ove obljetnice prepoznao je i UNESCO, uvrstivši je među značajne svjetske obljetnice u 2014. i 2015. godini, te je izložba dobila i pokroviteljstvo Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO.

Izložba je dio programa Mjeseca hrvatske knjige 2015., a ostvarena je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.