Otvorena izložba „Kršćanski korijeni Europe. Papinstvo i Bugari (od IX. do XX. stoljeća)“

Objavljeno 8.7.2019.

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 4. srpnja 2019. godine otvorena je izložba Kršćanski korijeni Europe. Papinstvo i Bugari (od IX. do XX. stoljeća) nastala u suradnji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Veleposlanstva Republike Bugarske u Hrvatskoj.

Na početku svečanoga otvorenja okupljene su pozdravili veleposlanica Republike Bugarske Genka Vasileva Georgieva i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, a o izložbi je govorila jedna od autorica prof. dr. sc. i pridružena članica Bugarske akademije znanosti Aksinija Dobreva Džurova.

Izložba Kršćanski korijeni Europe. Papinstvo i Bugari (od IX. do XX. stoljeća) prikazuje dinamiku višeslojnih odnosa bugarskih vladara i crkvenih vođa s papinskim ustanovama na temelju dokumenata i registara iz Tajnoga vatikanskog arhiva te rukopisa iz Vatikanske knjižnice i Državnoga arhiva u Dubrovniku. Postavom se izložbe prikazuju epistolarni odnosi papinstva s arhontom Mihajlom Borisom tijekom pokrštavanja Bugara u razdoblju od 864. do 865. godine te posljedične odnose s carevima Kalojanom, Ivanom Asenom II. i Ivanom Aleksandrom. Uzima se u obzir i uloga dubrovačkih kolonija u bugarskim gradovima, djelovanje katoličkih misionara u bugarskim zemljama od XVI. do XVIII. stoljeća, povijest bugarskih katolika istočnoga obreda, pokret jedinstva u osmanskome razdoblju, bugarski narodni preporod i djelovanje apostolskoga vizitatora monsinjora Angela Giuseppea Roncallija (1881. – 1963.) – budućega pape Ivana XXIII., kao i teška sudbinu katolika nakon Drugoga svjetskog rata do ponovnoga otvaranja Apostolske nuncijature u Bugarskoj 1991. godine. Pozornost se posvećuje i posjetu Ivana Pavla II. 2002. godine.

Izložba Kršćanski korijeni Europe. Papinstvo i Bugari (od IX. do XX. stoljeća) priređena je u povodu proslave 370. obljetnice utemeljenja Nikopoljske biskupije, 330. obljetnice Čiprovskoga ustanka i 140. obljetnice oslobođenja Bugarske nakon rusko-turskoga rata (1877. – 1878.), a moći će se razgledati do 11. srpnja 2019. godine.

Izložba je postavljena u suradnji s Nikopoljskom biskupijom, Papinskim odborom za povijesne znanosti, Tajnim vatikanskim arhivomVatikanskom knjižnicom, Centrom za slavensko-bizantska istraživanja „Prof. Ivan Dujčev“ Sveučilišta u Sofiji „Sv. Kliment Ohridski“Sveučilištem u Velikome Trnovu „Sv. Ćiril i Sv. Metod“, Oblašću Veliko Trnovo, Katoličkom Crkvom „Blažena Djevica Marija od Krunice“ te Zakladom „Sv. Ivan XXIII.“.