Otvorena izložba „Krka – tajne podzemlja“ u NSK

Objavljeno 26.9.2016.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 23. rujna 2016. godine svečano je otvorena izložba Krka – tajne podzemlja koju je Knjižnica ostvarila u suradnji s Javnom ustanovom „Nacionalni park Krka“. Izloženim fotografijama i posterima, kao i građom iz fonda Knjižnice, izložba predstavlja odabir biospeleoloških istraživanja na širem području Nacionalnoga parka Krka provedenih od 2005. do 2016. godine u suradnji s Hrvatskim biospeleološkom društvom iz Zagreba.

Izložba Krka – tajne podzemlja bit će otvorena do 3. listopada 2016. godine.

Na svečanome su otvorenju izložbe nazočne pozdravili dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, te mr. sc. Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“. Kratko predavanje Fenomeni krša održao je akademik Mladen Juračić, redoviti profesor na Geološkome odsjeku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dok je dr. sc. Kazimir Miculinić, član Hrvatskoga biospeleološkog društva, održao predavanje na temu Biospeleološka istraživanja u Nacionalnom parku Krka. Premijerno je prikazan dokumentarni film Krka– tajne podzemlja scenarista dr. sc. Drage Marguša, stručnoga voditelja Službe stručnih poslova zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja, korištenja i nadzora Nacionalnoga parka Krka. Film donosi pregled jama na području Nacionalnoga parka Krka te brojni životnjski svijet u nekima od njih.

Izložba Krka – tajne podzemlja druga je u nizu izložaba kojom Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavlja na svojem području provedena opsežna znanstvena istraživanja različite tematike. U lipnju 2016. godine izložbom Burnum – arheološko blago Krke predstavljena su arheološka postignuća, a ovom se izložbom predstavljaju biospeleološka. Obje su izložbe ostvarene u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pokrenula je u svibnju 2016. godine projekt Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku kojim predstavlja tematski vrijedna ostvarenja iz svojega fonda, povezuje korisnike i širu javnost s organizacijama i društvima uključenim u zaštitu i očuvanje naših prirodnih bogatstava kao bitnoga elementa hrvatske kulturne baštine. Knjižnica u svojem fondu o toj temi posjeduje bogat opus građe, među kojom se ističu doktorske disertacije, magistarski radovi, novine, monografije te zakonski i drugi pravni akti kojima Knjižnica nastoji privući što veći broj korisnika i zainteresirane javnosti te im njihovim sudjelovanjem u odabranim programima usaditi nove vrijednosti i navike.