Otvorena izložba „Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“

Objavljeno 25.10.2017.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Javnom ustanovom „Nacionalni park Krka“ pripremila je izložbu Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča. Izložba prati simboliku broja sedam koji se povezuje s rijekom Krkom, pa je i tematski raznovrstan sadržaj izložbe okupljen u sedam priča. Svaka od njih simbolično je vezana uz jedan od Krkinih slapova i donosi drukčiji pogled na Krku i prostor kojim ona protječe, nastojeći, između ostaloga, obuhvatiti njezinu vrijednost, povijest kraja kojim prolazi, umjetnike koje je nadahnula te stanovništvo na koje je utjecala, a kojima je i posvećena.

Krka je jedna, ali priče o njoj su mnoge. Neke od njih smještene su u mitsko vrijeme, neke u daleku prošlost, a neke se stvaraju upravo danas, u susretu rijeke sa suvremenim istraživačem i posjetiteljem. Naša priča o Krki, ispričana ovom izložbom, svjedočanstvo je o još jednom plodnom susretu s njom – kroz prikaze onih koji su njome ostali začarani, kaže Dobrila Zvonarek, autorica izložbe i jedna od autorica tekstova izložbe, uz Sonju Martinović i dr. sc. Željka Miletića.

Priče o rijeci Krki svoj sadržaj najvećim dijelom crpe iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a velika su vrijednost izložbe i prekrasne fotografije Krke, fotografskoga dvojca Marija Romulića i Dražena Stojčića.

U ponedjeljak 30. listopada 2017. godine u 12 sati svi zainteresirani mogu se pridružiti prigodnomu tematskom druženju, uz izložbu, na kojem će govoriti dr. sc. Drago Marguš iz Nacionalnoga parka Krka, poznati Skradinjanin Krešimir Čvrljak, znanstvenik, pisac i prevoditelj, te Dobrila Zvonarek, autorica izložbe. Tom će prilikom na poseban način oživjeti i legende s prostora uz rijeku Krku u umjetničkoj interpretaciji Margarete Peršić, a moći će se kušati i autohtone poslastice toga kraja.

Izložba je dio programa Mjeseca hrvatske knjige 2017. i može se besplatno razgledati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu do 4. studenoga. Nakon toga izložba će posjetiti Knin, Drniš, Šibenik i Skradin.

Izložba Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča nastavak je suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove Nacionalni park Krka u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku. Dosad su ove dvije ustanove suradnju ostvarile u trima tematskim izložbama, i to Burnum – arheološko blago Krke, Krka – tajne podzemlja, Voda i krš – fenomeni rijeke Krke, kao i stvaranjem virtualne izložbe Prošlost i sadašnjost Krke.

Katalog izložbe Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča.