Otvorena izložba „Hrvatska pisana baština u nastavi hrvatskoga jezika i povijesti od srednjeg vijeka do 19. stoljeća“ u NSK

Objavljeno 3.11.2022.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 2. studenoga otvorena je izložba pod nazivom Hrvatska pisana baština u nastavi hrvatskoga jezika i povijesti od srednjeg vijeka do 19. stoljeća koja se može pogledati do 12. studenoga 2022. godine.

Na početku svečanosti okupljenima se obratila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević te izaslanik Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Ivica Poljičak. Izložbu su potom predstavile izv. prof. dr. sc. Vesna Budinski s Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i autorica izložbe Kristina Judaš, djelatnica Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK. U umjetničkome dijelu programa čitanjem odabranih stihova nastupila je dramska umjetnica Mia Anočić Valentić.

Na izložbi su predstavljena djela iz fonda Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK, a koja su dio nastavnih programa hrvatskoga jezika i povijesti.

Zbog svoje tematike izložba je posebno zanimljiva učenicima osnovnih i srednjih škola. Izabrana su se djela na 17 izložbenih panoa predstavila kroz književnopovijesna razdoblja od srednjega vijeka do 19. stoljeća, a zaseban dio izložbe posvećen je povijesti hrvatskoga jezikoslovlja.

Kao virtualna potpora nastavnomu programu, također je izrađena virtualna izložba Povijest hrvatskoga jezika: izbor djela od 13. do 19. stoljeća, a digitalizirana djela dostupna su i na portalu Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Izložba Hrvatska pisana baština u nastavi hrvatskoga jezika i povijesti od srednjeg vijeka do 19. stoljeća organizirana je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i dio je programa Mjeseca hrvatske knjige 2022.