Otvorena izložba „Hrvatska glagoljica“ u Kaunasu

Objavljeno 2.7.2019.

Izložba Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Hrvatska glagoljica autora Sandija Antonca otvorena je 27. lipnja 2019. godine u Knjižnicama Grada Kaunasa.

Izložbu su otvorili ravnateljica knjižnice Edita Urbanavičienė, predsjednica Odbora za kulturu, obrazovanje i znanost Gradskoga vijeća Grada Kaunasa Jūratė Norvaišienė i veleposlanik Republike Hrvatske u Litvi Krešimir Kedmenec. U pozdravnim obraćanjima istaknuta je važnost pismenosti u stvaranju i očuvanju nacionalnih kultura, baština i nacionalnoga identiteta.

Otvorenje izložbe Hrvatska glagoljica u Kaunasu nastavak je gostovanja te izložbe u Litvi koja je posvećena dragulju hrvatske baštine. Izložba je u lipnju bila postavljena u Litavskoj akademiji znanosti, a nakon Kaunasa, gdje će biti otvorena do kraja srpnja, izložba putuje i u druge litavske gradove – Šiauliai i Panevėžys.

Gostovanje izložbe u Litvi organiziraju Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Litvi uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Izložba se sastoji od samostojećih panoa, pretisaka glagoljskih knjiga, videopredstavljanja te dvojezičnih, englesko-litavskih kataloga. Tekstove na litavski jezik prevela je Jurga Jozič.

Katalog izložbe Hrvatska glagoljica na litavskome i engleskome jeziku.