Otvorena izložba Hlapićevih 100 u 100

Objavljeno 4.9.2013.

Otvorenjem izložbe Hlapićevih 100 u 100, u utorak 3. rujna 2013., Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružila se manifestaciji Hlapić 2013. – sto godina objavljivanja Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića u organizaciji Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti, koja se odvija u cijeloj Hrvatskoj. Izložba je postavljena u predvorju Knjižnice i može se razgledati od 3. do 17. rujna 2013.

Kada je Ivana Brlić-Mažuranić započela svoje pripovijedanje o malenome postolaru, vjerojatno nije ni slutila koliku će mu popularnost priskrbiti među naraštajima budućih čitatelja – i ne samo mladih. Iako pripadaju korpusu hrvatske dječje književnosti, Čudnovate zgode šegrta Hlapića sasvim su ozbiljna literatura u koju rado zaviruju odrasli.

Obilježavanje stote obljetnice nastanka i objavljivanja dječjega romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića prava je prigoda za predstavljanje izdanja ovoga naslova koja se nalaze u fondu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, kao jedne od središnjih ustanova u kulturi koja čuva nacionalno i kulturno blago naše zemlje.

Naziv izložbe obilježava Hlapićevih sto godina u sto izložaka koji čine izbor iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Za potrebe izložbe izdvojen je dio fonda knjiga i časopisa iz Zatvorenoga spremišta, Zbirke doktorskih disertacija i magistarskih radova te Zbirki građe posebne vrste, odnosno građu iz Grafičke zbirke, Zbirke rukopisa i starih knjiga te Zbirke muzikalija i audiomaterijala.