Otvorena izložba „Book Art in Croatia“ u Sofiji

Objavljeno 10.7.2019.

U Nacionalnoj knjižnici Republike Bugarske „Sv. Ćiril i Metod“ 9. srpnja 2019. godine veleposlanica Republike Hrvatske u Bugarskoj Ljerka Alajbeg otvorila je izložbu Book Art in Croatia Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Izložba predstavlja povijesni presjek izradbe i opreme knjiga u Hrvatskoj od srednjega vijeka do suvremenoga doba te obuhvaća rukopisne i tiskane knjige različite tematike i sadržaja – od srednjovjekovnih evanđelistara i misala – do suvremenih ilustriranih izdanja i grafičko–književnih mapa, koje svojim unutarnjim i izvanjskim oblikovanjem predstavljaju najviše dosege umjetničkoga oblikovanja knjige u Hrvatskoj.

U programu svečanoga otvorenja izložbe sudjelovali su glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, ravnateljica Nacionalne knjižnice Republike Bugarske „Sv. Ćiril i Metod“ dr. sc. Krasimira Aleksandrova i autor izložbe prof. dr. sc. Milan Pelc, a program je glazbenim nastupom uveličao i ženski vokalni trio Zornica.

Raj sam oduvijek zamišljao kao svojevrsnu biblioteku – to je jedan od najpoznatijih i mnogima najdražih citata velikoga Borgesa. I ova izložba vodi nas u imaginarne prostore jedne biblioteke, biblioteke koja se formirala na povijesnome tlu Hrvatske u vremenskome rasponu od oko 1500 godina. Takva biblioteka u fizičkome smislu ne postoji. Njezina je građa rasuta u brojnim javnim i privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta. Međutim, jednoga dana – koji zahvaljujući digitalnoj tehnologiji vjerojatno i nije daleko – zasigurno će postojati virtualne biblioteke u kojima će se moći pregledavati sve knjige jedne nacije. No, i tada će nam dobro doći ovakve izložbe koje će nas usmjeravati  zamršenim labirintima stoljetnih knjižnih fondova“, rekao je tom prigodom prof. dr. sc. Milan Pelc i dodao kako je u povijesti svake, pa i hrvatske knjižne produkcije, mnogo važnih djela, no kako tek malo njih posjeduje dodanu vrijednost zbog koje ih se može smatrati osobitim predstavnicima knjižnoga umijeća, misleći pritom na estetsku dimenziju koja se očituje u knjigama predstavljenima ovom izložbom.

U povodu otvorenja izložbe Book Art in Croatia u Nacionalnoj knjižnici Republike Bugarske „Sv. Ćiril i Metod“ izložene su i vrijedne hrvatske glagoljske knjige koje ova knjižnica čuva, i to Tabla za dicu iz 1561. godine, Brevijar Ivana Paštrića iz 1688. godine te rukopis iz 17. stoljeća Hrvatski glagoljski molitvenik.

Osvrnuvši se na izloženu građu te raniju suradnju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Nacionalne knjižnice Republike Bugarske „Sv. Ćiril i Metod“, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić istaknula je kako je izložba Book Art in Croatia nastavak uspješne višegodišnje suradnje dviju nacionalnih knjižnica, kao i nastavak učvršćivanja i promidžbe višestoljetne povezanosti i suradnje dviju riznica kulture i umjetnosti – Bugarske i Hrvatske.

Izložba Book Art in Croatia u Nacionalnoj knjižnici Republike Bugarske „Sv. Ćiril i Metod“ bit će otvorena do 31. srpnja 2019. godine, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Katalog izložbe Book Art in Croatia.