Otvorena izložba „Blago koje traje“ i predstavljena knjiga „Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke“

Objavljeno 5.9.2018.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižni u Zagrebu u utorak 4. rujna 2018. godine otvorena je izložba Blago koje traje, a istodobno je održano i predstavljanje knjige Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke. Predstavljanje Monografije i postavljanje izložbe rezultat su suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Gazi Husrev-begove knjižnice iz Sarajeva. Izložba koja je postavljena u predvorju Knjižnice moći će se razgledati do 15. rujna 2018. godine.

Na početku svečanosti okupljene je pozdravila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić. Okupljenima su se pozdravnim govorima obratili i zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović i ravnatelj Gazi Huser-begove knjižnice mr. sc. Osman Lavić.

Monografiju Gazi Husrev-begove biblioteke, koja je objavljena u povodu 480. obljetnice djelovanja knjižnice, predstavili su prof. dr. sc. Hilmo Neimarlija, akademik Enes Karić i mr. sc. Osman Lavić koji je, između ostaloga, govorio i o izložbi Blago koje traje, čiji je i autor u suradnji s Fatimom Tinjak, knjižničarkom Fonda orijentalistike Gazi Husrev-begove knjižnice.

Izložba Blago koje traje predstavlja bogatstvo knjižnične građe koja se stoljećima čuva u Gazi Husrev-begovoj knjižnici i prvi je put predstavljena u Hrvatskoj.

Nazočni su mogli uživati u izvedbi tradicionalnih bosansko-hercegovačkih pjesama – sevdalinki koje je izveo glazbeni umjetnik Latif Moćević.

Gazi Husrev-begova knjižnica u Sarajevu jedna je od najstarijih kulturnih ustanova u Bosni i Hercegovini. Utemeljena je 8. siječnja 1537. godine i od tada neprekidno služi poslanju radi kojega je i utemeljena.