Otvorena izložba „Arheološka istraživanja u Tiluriju 1996. – 2018. godine“ u NSK

Objavljeno 16.1.2019.

Izložba Arheološka istraživanja u Tiluriju 1996. – 2018. godine otvorena je 15. siječnja 2019. godine u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Izložbu su organizirali Katedra za antičku provincijalnu i ranokršćansku arheologiju Odsjeka za arheologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu te Muzejom triljskoga kraja, a bit će otvorena za posjetitelje do 29. siječnja 2019. godine.

Na početku svečanosti nazočne je pozdravila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić. Okupljenima se  obratila i ravnateljica Muzeja triljskoga kraja Sanja Budić te jedna od autorica izložbe prof. dr. sc. Mirjana Sanader. O izložbi i iskopavanjima na području Tilurija govorio je i suautor izložbe doc. dr. sc. Domagoj Tončinić. Izložbu je otvorio prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Dragan Bagić.

Izložba predstavlja rezultate arheoloških iskopavanja na Gardunu kod Trilja, mjestu rimskoga legijskog logora Tilurija, koje Katedra za antičku provincijalnu i ranokršćansku arheologiju Odsjeka za arheologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu provodi od 1997. godine. Izložba predstavlja i znanstveno-istraživačke projekte u sklopu kojih su se odvijala navedena iskopavanja te rezultate rada na tim projektima. Na izložbi će biti predstavljeni posteri kojima su na međunarodnim znanstvenim skupovima neprekidno predstavljani rezultati tih iskopavanja i provedenih istraživanja te odabir znanstvenih radova i publikacija u svezi s temom izložbe.