Otvorena izložba „Andrija Medulić Schiavone iz fonda Grafičke zbirke NSK u Slovniku Ivana Kukuljevića Sakcinskoga“

Objavljeno 2.9.2016.

Izložba Andrija Medulić Schiavone iz fonda Grafičke zbirke NSK u Slovniku Ivana Kukuljevića Sakcinskoga otvorena je 1. rujna 2016. godine u čitaonici Zbirke, a moći će se razgledati do 30. rujna 2016. godine, od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati. Postavljena je u povodu 200. obljetnice rođenja sastavljača Slovnika i čuvenoga ilirca.

Izložbu je otvorila voditeljica Grafičke zbirke NSK dr. sc. Mikica Maštrović, a o izlošcima i radu Ivana Kukuljevića Sakcinskoga i Andrije Medulića govorila je djelatnica Zbirke Vesna Vlašić Jurić, koja je ujedno i autorica Izložbe.

Ivan Kukuljević Sakcinski imao je veliku strast u prikupljanju podataka. Uočio je kako nam nedostaje leksikon povijesti umjetnosti. Tako je postao jedan od prvih hrvatskih povjesničara umjetnosti. U Slovinik je uvrstio biografije umjetnika, od kojih je najopširnija ona posvećena Meduliću. Andrija Medulić rijetko je potpisivao svoje radove, a stvarao je uljene slike na platnu i drvu, freske, crteže i grafike biblijskoga, mitološkoga i alegorijskoga sadržaja, istaknula je autorica izložbe Vesna Vlašić Jurić.

Posjetitelji Izložbe imat će priliku razgledati petnaest grafika iz serije Krist i apostoli  o kojima je Ivan Kukuljević Sakcinski u Slovniku pisao, a nastali su, najvjerojatnije, u razdoblju od 1548. do 1550. godine. Uz grafike je izložen i Slovnik Ivana Kukuljevića Sakcinskoga.