Otvorena izložba Svjetlost glagoljice

Objavljeno 23.2.2012.

U sklopu Danâ otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u četvrtak, 23. veljače, u 19 sati u glavnom predvorju Knjižnice otvorena je izložba Svjetlost glagoljice Željke i Borisa Rogića.

Na svečanom otvorenju okupljene je pozdravila Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, ističući da je izložba Svjetlost glagoljice ujedno i najava Virtualnog centra glagoljice, projekta koji će procesom digitalizacije objediniti bogatu i raznovrsnu hrvatsku glagoljičku baštinu. O važnosti glagoljice za hrvatsku kulturu govorila je i Senka Tomljanović, ravnateljica Sveučilišne knjižnice u Rijeci, prve partnerske ustanove u projektu Virtualni centar glagoljice. Akademik Josip Bratulić i akademkinja Anica Nazor podsjetili su na vrijednost glagoljice kao nacionalnoga kulturnog dobra. Autori izložbe, Željka i Boris Rogić, pozdravili su goste i zahvalili im na potpori.

Iz Rijeke, gdje je nastala, izložba Svjetlost glagoljice stigla je u Zagreb, u prostor Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Taj je put simboličan: vodi iz Hrvatskog primorja, kolijevke glagoljice, u Knjižnicu koja čuva prvi hrvatski glagoljički prvotisak, prvi misal u Europi koji nije otisnut latinicom.

Izložba Svjetlost glagoljice otvorena je do 30. ožujka u izložbenom prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.