Osmi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata

Objavljeno 3.5.2018.

Osmi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata održat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 3. i 4. svibnja 2018. godine.

Teme ovogodišnjega D-festa povezane su s razmatranjem aktualnoga stanja u području digitalizacije kulturne baštine, razvoja infrastrukture i digitalnih kulturnih proizvoda. Uz otvaranje pitanja o mogućnostima kreativnoga korištenja digitalne kulturne baštine, Festival tradicionalno donosi uvid u nove digitalizacijske projekte, ali i razmišljanja o budućem razvoju područja.

Početak Festivala donosi pregled razvoja digitalnih knjižnica u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, a međunarodni blok predavanja nastavlja se predstavljanjem pet europskih projekata, u kojima su bitan element digitalne platforme za okupljanje i predstavljanje digitalizirane građe baštinskih ustanova.

Uz predstavljanje posterskih izlaganja, Festival se nastavlja blokom predavanja o suradničkim projektima digitalizacije građe, pregledom programa i projekata digitalizacije te njihovim novim uslugama.

Drugi dan Festivala u središte stavlja aktualnu temu kreativnoga korištenja digitalne kulturne baštine te izradbe digitalnih kulturnih proizvoda. Uz teorijska razmatranja teme, bit će predstavljeno nekoliko projekata kreativnih pojedinaca, tvrtki i ustanova koji su koristili digitalizirane sadržaje u izradbi novih digitalnih proizvoda i usluga. Festival tako potiče prostor za raspravu i razmjenu ideja o ulozi digitalizacije i mjestu baštinskih ustanova u području gospodarstva i digitalnoga tržišta.

Nekoliko predavanja drugoga dana Festivala otvorit će i bitna stručna pitanja iz područja razvoja sustava za upravljanje digitalnom građom, pretraživanja i vizualizacije podataka. Digitalizacija zavičajne baštine bitna je tema koja će, uz predstavljanje u zadnjem bloku Festivala, biti zastupljena i u izlaganjima prvoga dana.

Očekujemo da će Festival sudionicima pružiti priliku upoznati se s aktualnim zbivanjima u području digitalizacije, omogućiti izravnu komunikaciju s AKM i IT stručnjacima, kreativnim pojedincima, voditeljima projekata i predstavnicima tvrtki te potaknuti razvoj novih suradničkih projekata.

Više pojedinosti o Osmome festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata.