Okrugli stol „Projekt istraživanja i izgradnje modela za obilježavanje Perunove topografije – počeci stvaranja hrvatske nacije i države”

Objavljeno 27.10.2014.

U sklopu manifestacije Perunu u pohode, osmišljene kao prikaz desetljeća znanstvenih istraživanja staroslavenske mitologije na ovim prostorima, u utorak, 28. listopada 2014., u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održat će se okrugli stol pod nazivom Projekt istraživanja i izgradnje modela za obilježavanje Perunove topografije – počeci stvaranja hrvatske nacije i države.

Iz opsežnih znanstvenih istraživanja, koja su uslijedila nakon otkrića Perunova svetišta u mjestu Trebišća na Učki 2004., proizišli su mnogi znanstveni i stručni radovi, skupovi, knjige i ostale publikacije. Nove spoznaje i korištene znanstvene metode pridonijele su otkrivanju novih lokaliteta širom Hrvatske, što je neprijeporan dokaz nazočnosti hrvatskoga naroda na ovim prostorima prije pokrštavanja u 9. stoljeću.

Cilj je okrugloga stola stvaranje koordinacijsko-strateških grupa za realizaciju projekta. Više pojedinosti o najnovijim znanstvenim spoznajama na temu stare slavenske vjere i mitologije na okruglome će stolu iznijeti akademik Radoslav Katičić, akademik Mislav Ježić, dr. sc. Vitomir Belaj, prof. emeritus i mr. sc. Krešimir Krnic.

Manifestaciju Perunu u pohode priređuju Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Katedra Čakavskoga sabora Općine Mošćenička Draga.

Program okrugloga stola:

10.00 sati – uvodno izlaganje akademika Radoslava Katičića O najnovijim znanstvenim spoznajama na temu staroslavenske mitologije.
Sudjeluju: akademik Mislav Ježić, dr. sc. Vitomir Belaj, prof. emeritus i mr. sc. Krešimir Krnic.

11.30 sati – Konstituiranje koordinacijsko-strateškoga odbora i radnih grupa za realizaciju projekta.
Moderator: Veseljko Velčić, voditelj projekta.