Održava se 12. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj

Objavljeno 3.10.2019.

U organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u utorak 2. listopada u Javnoj ustanovi Nacionalni park „Plitvička jezera“ u Hotelu Jezero otvoreno je 12. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj, čiji program traje do 4. listopada 2019. godine.

Ovogodišnje Savjetovanje kojemu je tema Promjene u narodnom knjižničarstvu – stvarnost, potrebe i suvremeni trendovi okupilo je više od 220 sudionika iz Hrvatske i inozemstva. Temom programa željelo se skrenuti pozornost na središnju ulogu narodnih knjižnica u razvoju društva u skladu s ciljevima održivoga razvoja UN-ove Agende 2030. na svim razinama – od lokalne, preko nacionalne, do međunarodne.

Na svečanome otvorenju skupa nazočne su pozdravili državni tajnik u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske dr. sc. Ivica Poljičak, v.d. glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva dr. sc. Dijana Machala i ravnatelj Samostalne narodne knjižnice Gospić Milan Šarić. U umjetničkome dijelu programa nastupili su članovi Hrvatskoga kulturno-umjetničkog društva Široka kula.

Nakon otvorenja skupa održana su i plenarna izlaganja – dr. sc. Ivica Poljičak održao je izlaganje o temi Nacionalni plan razvitka knjižnica i knjižnične djelatnosti, Ilona Kish iz organizacije Public Libraries 2030 govorila je o knjižnicama kao mjestima demokratizacije društva i pokretanja društvenih promjena (Libraries as spaces for democratic participation and social change), dr. sc. Gorazd Vodeb iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Ljubljani obratio se nazočnima o temi Nove slovenske stručne preporuke i standardi za narodne knjižnice za razdoblje od 2018. do 2028. godine: glavni naglasci, dok je knjižničarska savjetnica Dunja Marija Gabriel iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu govorila na temu Ususret novom Standardu za narodne knjižnice.

Tijekom održavanja Savjetovanja bit će održano više od 40 izlaganja i deset posterskih izlaganja, a ovogodišnje su podteme skupa Uloga zakonskih i podzakonskih dokumenata u knjižničarstvu kao dio strateškog razvoja društva u cjelini, Funkcionalna mreža narodnih knjižnica – razvoj u skladu s međunarodnim i domaćim pravilima i standardima struke, Strateški dokumenti razvitka knjižnične djelatnosti – prepoznavanje potencijala narodnih knjižnica i Suvremene narodne knjižnice kao polifunkcionalna središta lokalne zajednice.

U sklopu Savjetovanja održava se i izložbeno-prodajni program hrvatskih nakladnika i izdavača, a predstavljene su i bibliobusne službe iz Karlovca i Zadra. Novost je programa ovogodišnjega Savjetovanja Knjižničarski filmski festival, na kojem se prikazuju promidžbeni filmovi o narodnim knjižnicama.

Pokrovitelj je Savjetovanja Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a njegovi su suorganizatori Hrvatsko knjižničarsko društvo (Sekcija za narodne knjižnice) i Samostalna narodna knjižnica Gospić. Partneri su skupa Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Ljubljani (NUK) i Savez knjižničarskih društava Slovenije (ZBDS).

Program Savjetovanja.