Održano predavanje predsjednice LIBER-a u NSK

Objavljeno 18.3.2015.

Zanimljivo predavanje Digital services development – cases of Finland and LIBER održala je 18. ožujka 2015. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Kristiina Hormia-Poutanen, predsjednica LIBER-a (Udruge europskih znanstvenih/istraživačkih knjižnica) i direktorica Službe za mrežu knjižnica Nacionalne knjižnice Finske. U svome je izlaganju Kristiina Hormia-Poutanen poseban naglasak stavila na otvoreni pristup različitim bazama znanstvenih izvora informacija jer to je cilj kojemu teži Nacionalna knjižnica Finske i cijela znanstveno-istraživačka populacija u Finskoj, ali i ona udružena u LIBER.

Osim predavanja, predsjednica LIBER-a održala je i radni sastanak s Dunjom Seiter-Šverko, glavnom ravnateljicom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Sastanku su nazočile i dr. sc. Tinka Katić, pročelnica Hrvatskoga zavoda za knjižničarstvo Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Jasenka Zajec, savjetnica za međunarodnu suradnju u Hrvatskome zavodu za knjižničarstvo Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te Tanja Buzina, voditeljica Odjela za obradu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Razmatrani su dobri primjeri razvoja knjižničarstva u Finskoj te mogući načini kako bi se isti mogli primijeniti i u Hrvatskoj.

Kristiina Hormia-Poutanen odnedavno je na čelu LIBER-a i namjerava nastaviti njegovu misiju stvaranja temelja za poboljšani rad istraživačkih knjižnica na području Europe udruživanjem u pripremi projekata Europske unije te njihovim sudjelovanjem na godišnjoj konferenciji LIBER-a na kojoj se razmjenjuju stečena znanja i iskustva, s ciljem da se u što većoj mjeri primjenjuju u budućnosti.