Održano predavanje „Čitati je lako, pitaj nas kako!“ u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2018. i Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom Hrvatskoga knjižničarskog društva

Objavljeno 14.11.2018.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u suorganizaciji Knjižnice, Hrvatskoga knjižničarskog društva i Ureda pravobraniteljice za djecu, 13. studenoga 2018. godine održano je predavanje Čitati je lako, pitaj nas kako! Njime je predstavljen program Mreže mladih savjetnika Pravobraniteljice za djecu koji se provodi kao dio Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom I ja želim čitati! Predavanje je bilo dio programa Mjeseca hrvatske knjige 2018.

Učenike koji su nazočili predavanju pozdravila je predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva dr. sc. Dijana Machala te pročelnik Gradskoga ureda za zdravstvo u ime gradonačelnika Grada Zagreba Vjekoslav Jeleč. Mrežu mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) predstavila je savjetnica pravobraniteljice za djecu Ivona Salaj. Događanje je moderirala voditeljica Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom I ja želim čitati! Željka Miščin.

Članovi Mreže mladih savjetnika učenicima su interaktivnim programom predstavili s kakvim se teškoćama susreću djeca s disleksijom, potičući ih na promišljanje o načinima na koje se takvoj djeci može pomoći. Naglasak je bio na toleranciji, razumijevanju i pomaganju u svladavanju razlika s kojima djeca pristupaju tekstu.

Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) stalno je savjetodavno i suradničko tijelo pravobraniteljice koje na nacionalnoj razini okuplja djecu i mlade u dobi od 12 do 18 godina, a ukupno broji 20 članova. Rad članova Mreže usmjeren je na raznovrsna pitanja povezana s pravima i dobrobiti djece te oni svojim aktivnostima pridonose poboljšanju tih prava zastupajući djecu u stručnim raspravama i podižući svijest o dječjim pravima i ulozi pravobraniteljice za djecu među svojim vršnjacima.

Čitati je lako, pitaj nas kako!, program Mreže koji će biti predstavljen u sklopu istoimena predavanja, provodi se u sklopu Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom I ja želim čitati!, čiji je organizator Hrvatsko knjižničarsko društvo, a jedan je od brojnih partnera i Ured pravobraniteljice za djecu. Tim programom članovi Mreže svojim vršnjacima žele skrenuti pozornost na izazove s kojima se susreću djeca i mladi s teškoćama u čitanju.