Održano događanje „Pričajmo pokretom!“ u sklopu nacionalne kampanje „I ja želim čitati!“ i Mjeseca hrvatske knjige 2019.

Objavljeno 28.10.2019.

Događanje Pričajmo pokretom! održano je 25. listopada 2019. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u suorganizaciji Hrvatskoga knjižničarskog društva i Knjižnice. Ovim je događanjem nastavljeno provođenje aktivnosti Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom I ja želim čitati! u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2019. godine.

Na događanju je okupljene pozdravila voditeljica Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom I ja želim čitati! i moderatorica događanja Željka Miščin te je u ime organizatora pozdravnu riječ uputila predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva dr. sc. Dijana Machala.

Stručna predavanja o važnosti pokreta u razvoju govora, posebno za osobe koje imaju teškoće s čitanjem i disleksiju, održale su logopetkinja iz Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG Maja Kelić te socijalna pedagoginja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Tanja Manović. U svojim su izlaganjima istaknule kako pokret, osim što obuhvaća neverbalno pamćenje, pogoduje i onome verbalnom te tako olakšava učenje. Istaknule su kako je pokret kroz prostor prisutan i nužno potreban u razvoju i kasnijoj uporabi govora te da djeca lakše prihvaćaju gradivo ako je ritmično, a posebno pjesma ima navedene kvalitete.

Kao uvod u glazbeno-plesni dio programa izlaganje je održala glazbena pedagoginja Larisa Lipovac Navojec, a okupljeni su potom pogledali nastup dječje plesne skupine Atomic Dance Factory.