Održani Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 2019.

Objavljeno 27.2.2019.

U povodu Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koji se obilježava 22. veljače, Knjižnica je otvorila vrata kako bi vrijednosti o kojima se brine približila široj javnosti.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu od 20. do 21. veljače 2019. godine, u sklopu programa Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 2019., posjetiteljima je omogućila obilazak Knjižnice uz stručno vodstvo, sudjelovanje u prilagođenim radionicama te druženje s knjižničarima i stručnjacima koji se brinu o knjigama i drugoj vrijednoj građi.

Ove je godine manifestaciju posjetilo približno 200 sudionika, a mnogi su program pratili na društvenim mrežama, mrežnim stranicama Knjižnice te preko medija.

U obilasku Knjižnice posjetitelji su mogli zaviriti u skriveno Zatvoreno spremište knjiga, pratiti njihov put do korisnika, razgledati vrijednu građu u zbirkama te se diviti modernoj arhitekturi.

U sklopu programa Dani otvorenih vrata NSK predstavljena je monografija Crteži Johanna Bernharda Fischera von Erlacha u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Crteži Johanna Bernharda Fischera von Erlacha visoke su nacionalne i svjetske vrijednosti te predstavljaju neprocjenjivu kulturnu i znanstveno-istraživačku građu. Monografijom se prvi put u cijelosti predstavljaju preslike neprocjenjive kulturne i znanstveno-istraživačke vrijednosti, a objavom izdanja svih crteža, nakon stoljeća istraživačkoga rada u fondu Grafičke zbirke, pružaju se nova saznanja o radu toga znamenita arhitekta na hrvatskome jeziku. Prilikom predstavljanja monografije u predvorju NSK bili su izloženi i izvorni Fischerovi crteži.

Drugoga dana manifestacije Dani otvorenih vrata NSK posjetitelji su imali priliku zaviriti u čaroban svijet devete umjetnosti. Radionice pod nazivom U svijetu stripa, posvećene velikanu hrvatskoga stripa Andriji Mauroviću (1901. – 1981.), organizirao je Odjel Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u suradnji s Grafičkom zbirkom NSK, koja ove godine slavi stotu obljetnicu svojega postojanja. U sklopu radionica polaznici su se upoznali s bogatom zbirkom stripovnih crteža Andrije Maurovića koje čuva Grafička zbirka NSK, kao i s postupcima njihove zaštite. Građani, učenici i studenti koji su sudjelovali na radionicama mogli su se okušati i u tehnici visokoga tiska na temu stripa.

Za vrijeme održavanja Dana otvorenih vrata NSK u predvorju Knjižnice bio je pripremljen i program NSK u digitalnom okruženju, a Knjižnica je svojim korisnicima tijekom manifestacije omogućila i vraćanje knjiga bez naplate zakasnine.

I ove je godine Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ovorila vrata u prostor hrvatske kulture, čije se vrijednosti baštine prenose i naraštajima koji dolaze.