Održani Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 2014.

Objavljeno 21.2.2014.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ove je godine, od 17. do 20. veljače, u sklopu Dana otvorenih vrata javnosti predstavila hrvatsku kulturnu baštinu koju s ponosom čuva u svojem fondu.

Program Dana otvorenih vrata uključivao je sljedeće sadržaje: izložbu Jeste li znali? Iz almanaha hrvatske kulture, Zakladu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, poseban program Zbirke muzikalija i audiomaterijala te obilazak Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U sklopu obilaska Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu mogle su se razgledati Zbirka rukopisa i starih knjiga, Grafička zbirka, Zbirka zemljopisnih karata i atlasa, Zbirka muzikalija i audiomaterijala, Zbirka inozemne Croatice te Zbirka knjižnične građe o Domovinskome ratu. Na kraju svakoga obilaska bio je prikazan film Hrvatske radiotelevizije I to je Hrvatska – Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, autora Roberta Knjaza.

U povodu Dana otvorenih vrata osmišljen je online kviz Jeste li znali?. Odgovore na pitanja iz kviza svi zainteresirani mogli su provjeriti na izložbi Jeste li znali? Iz almanaha hrvatske kulture koja predstavlja najznačajnije, najzanimljivije i najintrigantnije podatke iz Knjižnice i o Knjižnici kroz dvadesetak vizualno ujednačenih postera.

Zbirka inozemne Croatice započela je s organizacijom Tribine inozemne Croatice, posvećene književnomu radu hrvatskih iseljenika. Nizom zanimljivih priča i doživljaja svoj je rad velikom broju okupljenih predstavio književnik i povratnik iz Australije Drago Šaravanja. Govorio je o životu u Australiji, o hrvatskoj zajednici u toj zemlji, o povratku u Hrvatsku nakon više desetljeća života u inozemstvu, o svojem književnom radu, ali ponajprije o tematici vezanoj uz hrvatske iseljenike kojom se bavi u svojim djelima).

U sklopu posebnoga programa Zbirke muzikalija i audiomaterijala Felix Spiller održao je predavanje Od autografa do kritičkog mišljenja, Veljko Lipovšćak govorio je o povijesti hrvatske zvučne baštine. Održana je i Podnevna glazbena stanka komornih sastava iz klase redovnoga profesora Jože Haluze s Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Studenti Ariana Škrinjar (violina), Ivo Jukić (violina) i Sanja Mandić ( klavir) izveli su Sonatu za dvije violine i klavir češkog skladatelja Bohuslava Martinua, a Carolina Blašković (violina), Romana Šimbera (violončelo) i Ivan Varošanec (klavir) okupljene su oduševili izvedbom skladbe Trio op.1 br.3 u c-molu Ludwiga van Beethovena. Svoje nastupe održale su i harfistica Tajana Vukelić te sopranistica Antonela Malis uz pratnju Marjana Krajne na klasičnoj harmonici.

Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu organizirala je prigodnu prodaju svojih suvenira te akciju prodaje knjiga 1 knjiga=1 kn.