Održani 16. međunarodna izložba inovacija ARCA 2018 i 10. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi AGRO ARCA

Objavljeno 22.10.2018.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 18. do 20. listopada 2018. godine održani su 16. međunarodna izložba inovacija ARCA 2018 i 10. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA.

Izložbu i Sajam otvorio je izaslanik rektora Sveučilišta u Zagrebu i izaslanik prorektora za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, dekan Prometnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Okupljenim sudionicima prigodno su se obratili i voditeljica Službe za unapređenje inovacijskog sustava pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Zrinka Banić-Tomšić, izaslanik Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora IFIA Zoran Barišić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić.

Na izložbi ARCA 2018 i sajmu AGRO ARCA 2018 predstavljeno je više od 250 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kine, Irana, Poljske, Srbije i Slovenije s približno 150 inovacija i novih tehnologija iz gotovo svih područja ljudskoga rada, od industrije do rekreacije i zabave, a koji su rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz privatnoga i javnoga sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih i razvojnih tvrtki, kao i mladih, učenika tehničkih škola i studenata hrvatskih sveučilišta.

Ove je godine na izložbi ARCA 2018 prvi put kao izlagač sudjelovala i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu s inovativnim projektom Pozdrav iz Zagreba s kojim je osvojila i prestižnu nagradu izložbe, zlatnu medalju. Autorice su toga inovativnog Projekta Knjižnice Dragana Koljenik iz Hrvatskoga zavoda za knjižničarstvo Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i dr. sc. Sofija Klarin Zadravec, savjetnica za razvoj Digitalne knjižnice u NSK.

Glavna tema jubilarnoga sajma AGRO ARCA, ali i izložbe ARCA jest pametna poljoprivreda, pa je tako 18. listopada održana i konferencija Pametna poljoprivreda – upotreba novih tehnologija u poljoprivredi, čija je svrha bila istaknuti vrijednost modernizacije hrvatske poljoprivrede i implementacije inovacija u tu bitnu gospodarsku granu.

Dana 20. listopada 2018. godine održana je i svečana dodjela nagrada najuspješnijim izlagačima.

Organizator je izložbe ARCA i sajma AGRO ARCA Udruga inovatora Hrvatske, suorganizatori su Inovacijski centar Nikola Tesla, Sveučilište u Zagrebu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Međunarodna federacija nacionalnih saveza inovatora (IFIA), pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, supokrovitelji Hrvatska gospodarska komora, a partner Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG-BICRO. Generalni je pokrovitelj Končar – Elektroindustrija d.d. te pokrovitelji HS Produkt i PBZ Card.

Izložba inovacija ARCA i sajam AGRO ARCA već godinama po uzoru na najprestižnije svjetske sajmove i izložbe inovacija promiču inovatorstvo i inovativno stvaralaštvo te su jedno od najznačajnijih događanja u kalendaru Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora IFIA.