Održana završna svečanost Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja

Objavljeno 16.11.2021.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 15. studenoga 2021. godine održana je završna svečanost Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja. Time je ujedno završio Mjesec hrvatske knjige, čija je ovogodišnja tema bila Hrvatski autori u Godini čitanja, a geslo Ajmo hrvati se s knjigom!.

Sudionike svečanoga događanja pozdravila je pomoćnica ravnateljice Knjižnica grada Zagreba Ismena Meić u ime organizatora manifestacije i kviza. Pozdravnim riječima, u ime domaćina, skupu se obratila i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević. S obzirom na to da su u kvizu sudjelovali i učenici iz Subotice, okupljenima se obratila i Bernadica Ivanković iz Gradske biblioteke Subotica. U ime Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, skup je pozdravila koordinatorica programa Godina čitanja Maja Zrnčić.

Za sudjelovanje u online kvizu mladi su čitatelji trebali pročitati knjige Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo Danijele Pavlek (ilustracije: Vanda Čižmek), Moj tata Indijanac Mladena Kopjara (ilustracije: Davor Pavelić) te Učim letjeti, a nemam krila Ivane Adlešić Pervan (ilustracije: Branka Hollingsworth Nara). Autori su pomagali u izvlačenju dobitnika i dodjeli nagrada, a program je vodila voditeljica Hrvatskoga centra za dječju knjigu Isabella Mauro uz pomoć kolegica iz Odjela za djecu i mladež KGZ-a, i to Anite Spevec i Maele Rakočević Uvodić. Izvučena je jedna glavna i 15 utješnih nagrada. Dobitnik je glavne nagrade Luka Vuglač iz Osnovne škole Breznički Hum.

U sklopu svečanosti o projektu Odijelo za čitanje govorila je Sanja Repanić Blažičko, njegova koordinatorica. Program je ostvaren suradnjom Knjižnica grada Zagreba i Škole za modu i dizajn, a predstavljen modnom revijom učenica Škole.

Prijestolje za čitanje za ovu je svečanu priliku ustupio Zdenko Bašić.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja natjecanje je za mlade čitatelje koje se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige u organizaciji Knjižnica grada Zagreba – Hrvatskoga centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom. Završnica kviza ovaj se put, zbog epidemioloških mjera, mogla pratiti i uživo na kanalu Knjižnica grada Zagreba na YouTubeu.