Održana treća iz ciklusa „OdrŽive tribine Let’s Go Green!“

Objavljeno 17.12.2018.

U Odjelu Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 14. prosinca 2018. godine održana je treća iz ciklusa OdrŽive tribine Let’s Go Green!, a riječ je o Tribini koju Knjižnica organizira u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku te u suradnji s Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Treća je tribina organizirana u povodu Međunarodnoga dana planina koji se odlukom Ujedinjenih naroda u svijetu obilježava 11. prosinca i kojim se želi istaknuti bitna uloga planina u održavanju ekosustava, njihova osjetljivost na klimatske promjene te nužnost podizanja svijesti o njihovoj važnosti te je zbog toga Tribina i nazvana Kako čuvamo zrak koji udišemo.

Na početku Tribine nazočne je pozdravila voditeljica Odjela Zaštita i pohrana NSK dr. sc. Dragica Krstić, dok je uvodno izlaganje pod nazivom Kvaliteta unutarnjeg zraka u klimatiziranim prostorima održao predstojnik Zavoda za termodinamiku, toplinsku i procesnu tehniku na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Igor Balen. Profesor je Balen na temelju dugogodišnjega praktičnog i teorijskoga iskustva predstavio načine kako se provjerava kvaliteta zraka u zatvorenim prostorima te kakva je ona u pojedinom hrvatskim javnim ustanovama.

Nakon uvodnoga dijela prvo je predavanje pod nazivom Kvaliteta zraka – uzroci i posljedice održao Martin Belavić, mag. fiz.-geof., iz Državnoga hidrometeorološkoga zavoda, a drugo predavanje pod nazivom CITUS u održivom razvoju održala je Gabrijela Vratarić, prodajna savjetnica i specijalistica za licenciranje iz ICT i konzultantske tvrtke Citus, koja svakodnevnim korištenjem tehnologije IT i rješenja u oblaku umnogome pridonosi očuvanju okoliša, čistomu zraku i održivu razvoju te u najvećoj mjeri optimizira potrošnju resursa. Oba su predavanje donijela neke nove spoznaje o kvaliteti zraka te načinima poslovanja koji će tomu pridonijeti.

U sklopu Tribine svoju je autorsku ekopoeziju interpretirao Stevo Leskarac, djelatnik Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Program OdrŽive tribine Let’s Go Green! uredili su voditeljica Odjela Zaštita i pohrana NSK dr. sc. Dragica Krstić te predsjednica Radne grupe za zelene knjižnice HKD-a Ana Rubić, na čiji je poticaj počela i organizacija Tribine. Suradnica te moderatorica Tribine bila je Nela Marasović, djelatnica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Program održavanja tribina nastavit će se i u 2019. godini.