Održana sedamnaesta iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice

Objavljeno 17.11.2016.

Jurica Čenar, hrvatski književnik i novinar iz austrijskoga Gradišća, bio je gost sedamnaeste tribine na temu inozemne Croatice. Tribina je održana 16. studenoga 2016. godine u sklopu Zbirke inozemne Croatice, pod vodstvom dr. sc. Željke Lovrenčić.

Hrvatski književnik i novinar Jurica Čenar na tribini je govorio o specifičnome položaju u kojem se nalazi hrvatska zajednica u Austriji, tzv. nimškomu (njemačkomu) oceanu. Osvrnuo se i na vrijeme kada je uređivao Hrvatske novine, tjednik koji obrađuje teme vezane uz gradišćanske Hrvate. Objasnio je kako je svrha novina jačati svijest gradišćanskih Hrvata te čuvati i širiti njihov jezik.

Iz toga je razloga pokrenuo i online rječnik gradišćanskih Hrvata kako bi se jezik sačuvao te stvorile nove riječi i izrazi koji su danas potrebni u svakome suvremenom jeziku. Okupljenima je objasnio kako je zajednica Hrvata u Austriji s jedne strane uklopljena u moderno društvo koje ih i danas želi asimilirati, što je dijelom i postignuto, a s druge se strane bori za svoj jezik i tradiciju.

Na kraju tribine okupljenima je pročitao nekoliko svojih pjesama, koje piše na jeziku svojega kraja, a za koje tvrdi da su većinom zbijene i onomatopejske.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu čuva se najveća zbirka književnih djela i periodike gradišćanskih Hrvata, koja su dio Zbrike inozemne Croatice.