Održana panel-rasprava „Razlistane godine HKD-ove Sekcije za narodne knjižnice“

Objavljeno 26.10.2020.

Uz pridržavanje sviju propisanih epidemioloških mjera, u petak 23. listopada 2020. održana je panel-rasprava u povodu obilježavanja 70. obljetnice rada Sekcije za narodne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva. Rođendanska panel-rasprava Sekcije jedan je od programa Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Hrvatskoga knjižničarskog društva u Mjesecu hrvatske knjige 2020.

U prvome dijelu programa predsjednica HKD-ove Sekcije za narodne knjižnice Dunja Marija Gabriel prezentirala je djelovanje Sekcije kroz proteklih 70 godina, a predsjednici i/ili predstavnici pet komisija i jedne radne grupe ukratko su izvijestili o svojim aktivnostima u okviru Sekcije za narodne knjižnice (Dunja Marija Gabriel – Komisija za narodne knjižnice, Vjeruška Štivić – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, Amelia Kovačević – Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama, Nika Čabrić – Komisija za pokretne knjižnice, Grozdana Ribičić – Komisija za čitanje, Katarina Todorcev Hlača – Radna grupa za manjinske knjižnice).

U drugome dijelu dr. sc. Dijana Machala, predsjednica HKD-a, održala je prezentaciju o aktualnoj raspravi u okviru EBLIDA-e i IFLA-e i kako se predložene promjene mogu odraziti na ustroj stručnih tijela HKD-a. EBLIDA-ina Europska knjižnična agenda za doba koje slijedi nakon krize COVID-19 sadrži pet novih značajki novoga (normalnoga) vremena s kojima treba uskladiti djelovanje knjižnica: društveno distanciranje, tehnološke promjene i preoblikovanje knjižnica na nove načine, ekonomska neizvjesnost i novi izvori financiranja, knjižnično upravljanje (lokalno i središnje) te klimatske promjene. IFLA-in Upravni odbor dao je prijedlog nove organizacijske sheme IFLA-inih tijela, a izjašnjavanje o predloženome bit će na Općoj skupštini 5. studenog 2020. Navedeni prijedlozi u potpunosti mijenjaju organizaciju rada IFLA-e i organiziranje Svjetskoga informacijskog i knjižničarskog kongresa u fizičkome obliku svake tri godine.

O budućem radu i razvoju pojedinih komisija i radne grupe raspravljali su s članovima Sekcije za narodne knjižnice posebni gosti (mr. sc. Ivančica Đukec Kero, Željka Miščin, dr. sc. Ljiljana Sabljak) te sudionici panela. Panel-rasprava dala je prijedlog smjera razvoja i organizacije HKD-ove Sekcije za narodne knjižnice u odnosu na aktualne prijedloge promjena organizacijske sheme IFLA-inih tijela po uzoru na ustroj UN-a. Na taj način IFLA-in predstavnik u UN-u mogao bi pridonijeti osiguravanju odgovarajućega statusa i vidljivosti knjižnica na svjetskoj razini. U IFLA-i se predlaže i sažimanje organizacijske sheme zbog njezina učinkovitijega djelovanja, a upravljačka struktura bi trebala biti organizirana hijerarhijski piramidalno, tj. odozgo prema dolje (umjesto kao do sada odozdo prema gore, tj. u stručnome smislu od Komisija i Sekcija prema Stručnome odboru). Zaključeno je da je trenutno najveći problem što se tiče narodnih knjižnica porast društvenoga distanciranja zbog pandemije koronavirusa, jer su upravo narodne knjižnice okupljalište za lokalnu zajednicu, mjesto susreta i društvene kohezije.

Na panel-raspravi je sukladno zaključcima 45. skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva istaknuto da je potrebno otvoriti stručnu raspravu o strategiji i transformaciji HKD-a sukladno preporukama EBLIDA-e i međunarodnim trendovima, nastaviti rad Povjerenstva za izmjene podzakonskih akata Društva te izraditi potpuno novi do sada nepostojeći dokument Strategija HKD-a 2021.-2025.