Održana osamnaesta iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice

Objavljeno 2.2.2017.

Književnik, slikar i novinar Tomislav Marijan Bilosnić bio je gost osamnaeste tribine na temu inozemne Croatice. Tribina je održana 1. veljače 2017. godine u sklopu Zbirke inozemne Croatice, a voditeljica je bila dr. sc. Željka Lovrenčić.

Svestrani umjetnik koji ima gotovo filmsku biografiju na tribini je najviše govorio o svojem spisateljskom radu. U pedeset godina dugome radu uspio je objaviti više od 120 knjiga proze, poezije, poezije za djecu, kritika, feljtona, putopisa, povjesnica i slikarskih monografija. Dobitnik je brojnih hrvatskih i međunarodnih nagrada.

Kako bi u tome uspio, gotovo uvijek piše, a između ostaloga istaknuo je: „Pišem za jedaćim stolom, u kafićima, autobusima, pa čak i kada se probudim usred noći. Moji su svi životni prostori zatrpani knjigama i ispisanim bilježnicama.“

Njegov je rad najviše utjecao na zavičaj, odnosno Zemunik Donji, u kojem je i rođen. Iz toga je razloga napisao brojne povjesnice vezane uz Zadar i zadarski kraj.

Okolica njegova rodnog mjesta, pogled na moćni Velebit i narodna pjesma ojkavica potaknula su Bilosnića na pisanje haiku poezije, za koju je dobio brojne međunarodne nagrade, a japanska televizija o njem je snimila dokumentarni film.

Njegova su književna djela prevedena na četrnaest jezika, a najprevođenija mu je knjiga pjesnička zbirka Tigar.

Više pojedinosti o autoru.