Održana izložba i radionica „Knjige na meniju – kukci za stolom“

Objavljeno 28.4.2016.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 20. do 27. travnja 2016. godine održana je izložba Knjige na meniju – kukci za stolom koju su zajednički organizirali Odjel Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Biološki odsjek Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Mnogo vrijednih i zanimljivih informacija moglo se saznati uz pomoć edukativnih postera i izloženih zbiraka kukaca. Mogli su se vidjeti preparirani kornjaši iz zbirke Hensch, suha entomološka zbirka Zoologijskoga zavoda PMF-a, privatna zbirka dr. sc. Lucije Šerić Jelaska te različite vrste knjigoljubaca iz porodica drvaša kuckara, bjelikara i kožuškara.

Posjetitelji su bili u prilici otkriti ponešto iz života kukaca, zašto kukci vole knjige, vidjeti oštećenja koja pojedine skupine rade na papiru, tekstilu i drvu te se neposredno upoznati s izazovima s kojima se susreću svi oni koji se brinu o zbirkama knjiga na primjerima knjiga koje su pojeli kukci knjigoljupci.

Poseban dojam na posjetitelje ostavio je bogato postavljen stol za Kukačku gozbu, na čijem su meniju bili neki od čuvenih specijaliteta poput Banketa u Blitvi Miroslava Krleže i Gologa ručka Williama Burroughsa.

Tijekom trajanja izložbe u ponedjeljak, 25. travnja, u malome predvorju Knjižnice održana je istoimena radionica pod vodstvom entomologinje dr. sc. Lucije Šerić Jelaska i dr. sc. Dragice Krstić, rukovoditeljice Odjela Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Prvi dio radionice obuhvaćao je prepoznavanje najčešćih skupina i vrsta kukaca koje oštećuju knjige. Pod mikroskopima i binokularnim lupama mogli su se pogledati uzorci srebrnih ribica, mikroskopski preparat prašne uši u kanada balzamu, uzorci i suhi preparati bakrenoga, suknenoga i krznenoga moljca, mokri preparati razvojnih stadija termita i žohara te suhi preparati mediteranskoga termita i tipovi oštećenja koje rade u drvu, kao i sve četiri vrste sinatropnih vrsta žohara koje su zabilježene u Hrvatskoj. Osim preparata, bilo je i živih primjeraka srebrnih ribica na oštećenome papiru, odraslih kukaca i ličinki kornjaša duhanara iz porodice drvaša kuckara i slaninara iz porodice kožuškara. U izlošcima i na edukativnim posterima prikazane su fotografije i opisi oštećenja koja pojedine skupine rade na papiru i drvu.

Brojnim posjetiteljima morfološka i ekološka obilježja navedenih skupina približili su studenti i suradnici Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nakon susreta oči u oči s ovim šestonožnim ljubiteljima knjiga kroz okulare lupa posjetitelji su svoje novostečeno znanje mogli provjeriti prepoznavanjem neoznačenih uzoraka. Oni koji su bili uspješni, dobili su potvrdu dr. Libra o prepoznavanju kukaca i metoda pohrane i zašite knjiga.

Sudionici u radionici s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bili su dr. sc. Lucija Šerić Jelaska, prof. dr. sc. Paula Durbešić, dr. sc. Katarina Caput Mihalić, mr. sc. Ana Klobučar, Odjel za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar te studenti dodiplomskoga i diplomskoga studija PMF-a Filip Cesarec, Barbara Špadina, Mia Knjaz, Domagoj Gajski, Karlo Skube, Bernardo Kerečeni i Iva Šutevski.

Posebnu zahvalu Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagrebu iskazuje prof. dr. sc. Mini Mosneagu (Sveučilište Alexandru Ioan Cuza, Iași, Rumunjska), prof. dr. sc. Borisu Hrašovcu i doc. dr. sc. Milivoju Franjeviću (Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Nadici Vincek (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu), mr. sc. Nediljku Landeki, dipl. sanit. ing. (Zavod za javno zdravstvo Istarske županije u Puli) i Tihomiru Grgatu, dipl. ing. agr. (Dezinsekcija d.o.o. Rijeka) na pomoći i savjetima te na ustupljenim uzorcima, kao i tvrtki Crescat d.o.o. koja je potpomogla organizaciju i promidžbu ovih događanja.

U drugome dijelu radionice, u sklopu Savjetovališta dr. Libra, konzervatori i restauratori Odjela Zaštita i pohrana savjetovali su sudionike o tome što trebaju poduzeti kada se nepoželjni kukci pojave u njihovim knjigama, kako ih se riješiti, ali i kako spriječiti njihov dolazak, komu se mogu obratiti za pomoć te na koji način mogu pomoći oštećenoj knjizi. Nakon provjere stečenoga znanja i prepoznavanja pojedinih vrsta kukaca svaki sudionik dobio je potvrdu o sudjelovanju dr. Libra, kao i savjete u obliku uobičajenih pitanja s odgovorima.

Tijekom održavanja radionice prikazivan je i vrlo zanimljiv dokumentarni film o razvoju kukaca i njihovih prirodnih neprijatelja.